Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Αυτή η διάταξη ψηφίστηκε και από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ θ’ αποτελεί νόμο του κράτους. 

 

«Μεταβολή του τόπου διαμονής

 

Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.» 

 

Η διάταξη αποσυνδέθηκε από το θέμα της συνεπιμέλειας το οποίο συνεχίζει ν’απασχολεί τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. 

 

Η διάταξη ισχύει για το νομικό περιβάλλον της αποκλειστικής επιέλειας και θα πρέπει να συμπληρωθεί  – ολοκληρωθεί όταν εισαχθεί η συνεπιμέλεια όπως έχουμε αναπτύξει ΕΔΩ

 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη για την οποία έχουμε αναφερθεί ΕΔΩ

 

Μπροστά στο ενδεχόμενο να νομοθετηθεί η συνεπιμέλεια, πολλοί γονείς με αποκλειστική επιμέλεια πήραν εσπευσμένα το παιδί και πήγαν σε άλλο τόπο. Σήμερα μπορούν να το κάνουν μόνοι ενώ μετά τη συνεπιμέλεια  θα έπρεπε να συμφωνεί και ο άλλος γονιός. Αυτό το κύμα φυγής προσπάθησε ν’ανακόψει η διάταξη που ψηφίστηκε.

 

Δεύτερη θετική εξέλιξη τη τελευταίας στιγμής είναι η προσθήκη της λέξης “οριστική”  πριν τη λέξη δικαστική απόφαση.  Δεν αρκεί επομένως η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων ή μια προσωρινή διαταγή. Απαιτείται να έχει εκδοθεί απόφαση Πρωτοδικείου κατά τη τακτική διαδικασία για να δοθεί η άδεια μετακίνησης του παιδιού.

 

Συσσωμος ο τύπος και η κοινή γνώμη ανέμενε την εισαγωγή της συνεπιμέλειας. Την ιση φροντίδα και ίσο χρόνο του παιδιού και με τους δύο γονείς. 

 

Δεν μπορούσε κάτι τέτοιο να λυθεί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανακοπή του κύματος φυγής των γονέων με αποκλειστική επιμέλεια.

 

Αναμένεται η οριστική επίλυση του θέματος μέσα από την επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο για τη πλήρη συμμόρφωση με το σύνολο των διατάξεων για τη προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του παιδιού. Πρωτίστως με το ψήφισμα 2079/2015. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 15 )

  1. Πατέρας

    Αναφέρεται στο άρθρο το εξής 《Δεύτερη θετική εξέλιξη τη τελευταίας στιγμής είναι η προσθήκη της λέξης «οριστική» πριν τη λέξη δικαστική απόφαση. Δεν αρκεί επομένως η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων ή μια προσωρινή διαταγή. Απαιτείται να έχει εκδοθεί απόφαση Πρωτοδικείου κατά τη τακτική διαδικασία για να δοθεί η άδεια μετακίνησης του παιδιού.》. Στην περίπτωση που η εν διαστάσει σύζυγος δεν έχει στα χέρια της τίποτα άλλο παρα μονο μια απόφαση προσωρινής επιμέλειας για την οποία δεν άσκησε αγωγή ποτέ εδώ και 1χρονο, το δικαστήριο μπορεί να την αναγκάσει να επιστρέψει στην πόλη απο οπου έφυγε; ποιου δικαστήριου είναι αρμοδιοτητα πλέον με το νεο νόμο να δικασει την αγωγή?
    ( γιατί η απόφαση του πρωτοδικείου που εκδόθηκε πέρυσι γράφει πως αρμοδιο είναι το δικαστήριο της πόλης που μετακόμισε!)

    Reply
    1. gonisAdmin Post author

      Και αυτό θα το λύσει η νομολογία. Όμως ο νόμος απαιτεί οριστική αποφαση και όχι προσωρινή. Άλλο πράγμα το κατά τοπο αρμόδιο δικαστήριο και άλλο το εφαρμοστέο δίκαιο. Τελικά πάλι πρέπει να δει κανείς το φάκελλο για να σχηματίσει γνώμη.

      Reply
  2. Γιώργος

    Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μία ερώτηση,ως πατέρα, αναφορικά με την μεταβολή του τόπου κατοικίας καθώς πιο πάνω σε έτερο ενδιαφερόμενο αναφέρεστε στην ημερομηνία: 1 Αυγούστου 2020.
    Αν η μητέρα-έχουσα την επιμέλεια έχει μετακομίσει με τα ανήλικα τέκνα της σε άλλη πόλη τον Ιούνιο του 2020, καθώς το διαζύγιο έχει εκδοθεί τον Μάιο του 2020, υπάρχει περίπτωση να υποχρεωθεί να επιστρέψει στον τόπο της πρότερης κοινής κατοικίας; Δηλαδή υπάρχει αναδρομική ισχύ στον νόμο;
    Σας ευχαριστώ

    Reply
    1. gonisAdmin Post author

      Ακόμα ένα ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει η νομολογια. Εχει προσωρινή επιμέλεια ή οριστική; Με ιδιωτικό συμφωνητικό ή με δικαστική απόφαση; Η απάντηση πρέπει να δοθεί από το φάκελλο της υπόθεσης γιατί κάθε υπόθεση είναι διαφορετική.

      Reply
  3. Κώστας

    Αν παρά το νέο άρθρο δεν επιστρέψει το τέκνο στον αρχικό τοπό διαμονής του τι θα συμβεί;

    Reply
    1. gonisAdmin Post author

      Τι φαντάζεστε …. Πάλι δικαστήριο !
      Δεν μας φθάνουν μόνο οι νόμοι, χρειάζονται και μηχανισμοί προστασίας.
      Αν οι νομικοί δεν το ξέρουν, ας ρωτήσουν τον μεσο έλληνα, αυτός ξέρει.

      Reply
      1. Αρης

        οι κυρίες με την απόφαση διατροφάρας στο χέρι σου βγάζουν διαταγή πληρωμής και απόγραφα κατάσχεσης, εσυ για να εφαρμόσεις την απόφαση δεν υπαρχει άμεση εκτέλεση, δικαστήριο + εξοδα + μυνήσεις +εκδικαση + μηδεν εις το πηλικόν. Η ΝΔ μας κορόιδεψε. Εμεις τους βγάλαμε και μας κορόιδεψαν

        Reply
  4. Γιώργος

    Παρακαλώ απαντήστε στην περίπτωση μου.
    Η “κυρία μου” εντελώς μυστικά ενώ έλειπα στην εργασία μου πήρε το ανήλικο παιδί μας χωρίς την συγκατάθεση μου και το πήγε να, εγκατασταθεί σε άλλο σπίτι σας 150km.
    Θέλει να υπογράψω ιδιωτικό συμφωνιτικο για το κοινή συνένεση διαζύγιο.
    Ολα καλά αλλά προσπαθώ να αποτρεψω την μετακίνηση τόσο μακριά γιατί θα χασω κάθε επαφή με το εξάχρονο παιδί.Εννοείται, ότι αρνείται στην πρόταση μου για συνηπημελεια όπως και να παραμείνει σε βολική απόσταση να έχω επαφή με το παιδί.
    Τι μπορώ να κάνω στην περίπτωση αυτή?

    Reply
    1. gonisAdmin Post author

      Εφόσον έγινε μετά τη 1η Αυγούστου 2020 την καταλαμβάνει ο νέος νόμος για τη μεταβολή του τόπου κατοικίας. Αυτό ακρβώς ήθελε να εμποδίσει η διάταξη που ψηφίστηκε. Μιλήστε με το δικηγόρο σας και ναι να δεί και την αιτιολογική έκθεση. Πρέπει να γυρίσει πίσω στον ίδιο τόπο όπου είσασταν πριν.

      Reply
  5. ΔΒΚ

    Αγαπητέ Αγγελε,
    Η συνεπιμελια θα αφορά σε υγιείς γονείς και την από κοινού άσκηση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών. Πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις και η κατά περίπτωση άσκηση των προβλεπομενων ενδικων μέσων. Έτσι, ο δικαστής θα μπορεί να την αποστερει από τον κακό γονεα για το συμφέρον των παιδιών. Δεν θα επιβάλλει τη διατήρηση της.
    Ο Σύλλογος μπορεί να σας κατευθύνει σε συνδυασμό με τον δικηγόρο σας.

    Reply
  6. Άγγελος Σακελαροπουλος

    Θα ήθελα να τοποθετηθείτε δημόσια και επαρκώς, στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και τι προτείνετε όσον αφορά την απομάκρυνση του γονέα με το ανήλικο σε περίπτωση κινδύνου σωματικής ακεραιότητας δεδομένου του χρόνου που χρειάζεται για απόφαση μέσω τακτικής διαδικασίας. Αναφέρομαι σε γονέα ανεξάρτητου φύλου που κατέφυγε στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προς διαφύλαξη της ασφάλειας ετέρων μερών και αδυναμίας εύρεσης χώρου διαμονής (σε δομή ή ιδιωτική διαμονη) εντός περιοχής πρότερης διαμονής.
    Ευχαριστώ

    Reply
    1. gonisAdmin Post author

      Όπως και μέσα στο γάμο έτσι και στο διαζύγιο για την ενδοοικογενειακή βία εφαρμόζεται το άρθρο 1532 ΑΚ ανεξαρτήτως φύλου. Στην περίπτωση κακής άσκησης της γονικής μέριμνας απομακρύνεται ο κακός γονέας από τη ζωή του παιδιού ακόμα και με ασφαλιστικά μέτρα.
      Η ερώτηση έχει δύο σκέλη. Πρώτο : Η ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική πατάσσεται από όποιον και αν προερχεται ανεξαρτήτως φύλου. Η συνεπιμέλεια συνίσταται ως μέσο πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας. Δεύτερο : η δικαιοσύνη ενόψει της νέας διάταξης δεν μπορεί να εγκρίνει “στο πόδι”, με ασφαλιστικά μέτρα, την μεταβολή του τόπου κατοικίας. Χρειάζεται απόφαση τακτικού δικαστηρίου. Θα συμφωνήσετε και εσείς ότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν λύνονται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων….

      Reply
      1. Άγγελος Σακελαροπουλος

        Η ερώτηση μου αφορά: ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης γονέα με ανήλικο τέκνο λόγω ενδοοικογενειακής βίας ή άλλης άμεσης αναγκαιότητας απομάκρυνσης από έτερο γονέα, με την τροπολογία πως διασφαλίζεται η ασφάλεια όταν δεν επιτρέπει μεταβολή τόπου διαμονής χωρίς τακτική διαδικασία ή οποία γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρα είναι; Δεν είναι κατά κάποιον τρόπο η άνωθεν τροπολογία αντίθετη στην ουσία των ασφαλιστικών μετρων; Δεν αναφέρομαι στο εαν χρησιμοποιούνται καταχρηστικά αλλά στην ουσία τους.
        Η συνεπιμελεια δεν συνίσταται ως μέσο πρόληψης ενδοοικογενειακής βίας. Μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως προσφορο μέσο συνέχισης της ενδοοικογενειακής βίας. Η συνεπιμελεια είναι το ζητούμενο ανάμεσα σε δύο υγιείς ενήλικες, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αναφερόμαστε σε σοβαρά διαταραγμένους ανθρώπους με καταστροφικά αποτελέσματα και όπως στο διεθνές δίκαιο έτσι κι εδώ οφείλει ξεκάθαρα να διαχωριστεί. Με θλίψη βλέπω, λόγω ιδιότητας μου γνωρίζω προσωπικά, άτομα τα οποία μάχονται υπέρ μιας “συνεπιμελειας” τα οποία έχουν καταδικαστεί και έχουν δικαίως απομακρυνθεί από τα ανήλικα παιδιά τους, κάτι που στοχοποιει και αποδυναμώνει τα λογικά επιχειρήματα υγειων γονέων οι οποίοι μάχονται για την κοινή λογική.

        Reply
        1. πατέρας

          Άγγελος Σακελαροπουλος @
          Το θέμα δεν αφορά μόνο άτομα αλλά και πολλές κυρίες..πάρα πολλές κυρίες….
          Υπαρχουν πολλες περιπτώσεις κυριών που χρηζουν εγκλεισμού και αυτές κατέχουν ακόμα την επιμέλεια, γι αυτες τι ?
          προσδιορίστε οικογενειακή βία γιατι έχω πατέρα που του εσπασε το κεφάλι η Κα της έκανε μυνηση, δεν την πηγανε καν μεσα αυτόφωρο, χτυπάει βαναυσα τα παιδια κτλ κτλ. Τηλεφωνήστε στο σύλλογο να σας απαντήσει για τους προβληματισμούς σας, να είστε καλα

          Reply
        2. gonisAdmin Post author

          Η παρατήρησή σας για την Ε.Β. συμφωνεί με τη θέση που πήραμε, όπως μας ζητήσατε.
          Τους κανόνες δικαίου δεν τους κάνουμε για τους λιγους διαταραγμένους αλλά για τους πάρα πολλοόυς που είναι υγιείς.
          Γιατί επανέρχεστε με την εξαίρεση (διαταραχή και Ε.Β.); Μήπως γιατί αμφισβητείτε τον κανόνα;
          Ας γίνει σαφές για όσους μας διαβάζουν :
          Σήμερα : Κανόνας το 1513 Α.Κ. (διαζύγιο και διάσταση) και 1515 Α.Κ. (αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου).
          Εξαίρεση : το 1532 Α.Κ. : κακή άσκηση γονικής μέριμνας ακόμα και μέσα στο γάμο.
          Η πρότασή μας : τροποποίηση όλων των άρθρων, υποχρεωτικά κοινή επιμέλεια, ίσο χρόνο και φροντίδα σε εναλλασσόμεν κατοικία, κατάργηση των παιδιών εκτός γάμου, Βελτίωση του 1532 κυρίως για να υποχρεούται ο εισαγγελέας ως επικεφαλής της δημόσιας δύναμης να λαμβάνει.μέτρα αντί να δικαιούται όπως ισχύει σήμερα.
          Για όλ’ αυτά διαβάστε παρακαλούμε τα άρθρα στον ιστότοπό μας.
          Και κάνετε λάθος : η συνεπιμέλεια συνίσταται από τα διεθνή όργανα παρακολούθησης της συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως ως μέσο πρόληψης της Ε.Β. Γιατί κατά τη συνθήκη, η Ε.Β. αφορά και προέρχεται από άνδρες, γυναίκες, παιδιά ! Μη παγιδεύσετε στο ειδικό ως θεραπευτής. Μιλώντας για κονωνικούς μηχανισμούς προστασίας μιλάμε για το γενικό.

          Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *