Συνεπιμέλεια: ”Έζησα τον απόλυτο εφιάλτη – Κατηγορήθηκα για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού μου”

 

 

Η δοκιμασία ενός πατέρα που κατηγορήθηκε για την κακοποίηση του παιδιού του. Ο Θ. Κ. μιλά στο News24/7 για το διαζύγιο, τον ψυχοφθόρο δικαστικό αγώνα και τη μάχη να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση με το παιδί του

 

Αλέξανδρος Πηγαδάς

13 Δεκεμβρίου 2020

δημοσιεύθηκε στο News247

δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ

 

 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για το Οικογενειακό Δίκαιο, καθώς σύντομα αναμένεται το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις μεταξύ των γονέων έχει φουντώσει για τα καλά, καθώς ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα συζητηθεί είναι αυτό της Συνεπιμέλειας.

 

Ήδη φαίνεται ότι μιλάμε για ένα θέμα που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία, καθώς το μοντέλο της οικογένειας έχει αλλάξει αρκετά στο πέρασμα των χρόνων.

 

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο χρειάζεται απαραιτήτως και τους δύο γονείς.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μιλάμε για αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

 

 

 

Τι είναι όμως η Συνεπιμέλεια;

 

Στη χώρα μας, η συνεπιμέλεια μετά το διαζύγιο είναι εφικτή μόνο εάν συμφωνηθεί και από τους δύο γονείς. Αλλιώς στην περίπτωση που ένας από τους δύο διαφωνήσει τότε επιβάλλεται από το Δικαστήριο η αποκλειστική επιμέλεια την οποία συνήθως (σε ποσοστό άνω του 90%) αναλαμβάνει η μητέρα.

Απώτερος σκοπός της συνεπιμέλειας είναι η επίτευξη, συνέχιση και βελτίωση της συνεργασίας των γονιών ακόμη και αν δεν είναι μαζί μέσα από τον διάλογο ώστε να συναποφασίζουν εποικοδομητικά προς όφελος των παιδιών τους.

Η συνεπιμέλεια αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη ρύθμιση και διατήρηση της οικογενειακής σχέσης και μετά το διαζύγιο. Διότι, ένα παιδί συνεχίζει να έχει δύο γονείς στη ζωή του παρά τη διακοπή της συζυγικής σχέσης και της έγγαμης συμβίωσης.

Το News24/7 εν όψει του νέου νομοσχεδίου που πρόκειται να έρθει στη Βουλή φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία ενός πατέρα που έχει δώσει μια επώδυνη μάχη για να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση με το παιδί του.

 

Μία αληθινή ιστορία

 

Ο Θ. Κ. σχεδόν αμέσως δέχθηκε να μας διηγηθεί την ομολογουμένως ασυνήθιστη ιστορία του, καθώς όπως πιστεύει και ο ίδιος ”πρέπει επιτέλους τις αποφάσεις για τα παιδιά να τις παίρνουν και οι δύο γονείς”.

 

Μιλήσαμε σχεδόν μία ώρα. Εγώ Αθήνα, εκείνος Καστοριά. Παρόλο που επικοινωνήσαμε για πρώτη φορά ήταν σαν να γνωριζόμαστε καιρό. Αμέσως άρχισε να μου παραθέτει τα γεγονότα από τη δική του πλευρά.

 

Παντρεύτηκε το 2010, ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα χώρισε. Το διαζύγιο βγήκε (τυπικά) το 2015. Από εκεί και μετά για τα επόμενα δύο χρόνια (2011-2012) έκανε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο 200+ χιλιόμετρα για να δει το παιδί του. Τόση ήταν η απόσταση που τους χώριζε.

 

Όπως λέει και ο ίδιος ”το να κάνεις μία απόσταση 200 χιλιομέτρων κάθε δεύτερο Σαββατόκυριακο είναι πολύ κουραστικό, συν τα έξοδα που τρέχουν. Κάποια στιγμή ”τεντώνεις”. Για να βλέπω το παιδί μου περισσότερο χρόνο πήρα μετάθεση το 2013 και πήγα μόνιμα στην πόλη της πρώην συζύγου μου, στη βόρεια Ελλάδα”.

 

Κάπου εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας. ”Στη γυναίκα μου δεν άρεσε καθόλου που πήρα μετάθεση, για να είμαι κοντά στο παιδί. Έτσι άρχισε να μου περιορίζει την επικοινωνία με την κόρη μου με χίλιους δυο τρόπους”.

 

H ψευδής κατηγορία

 

“Με τη σειρά μου απευθύνθηκα σε δικηγόρους, οι οποίοι μου είπαν ότι αν πάμε σε δικαστήριο είναι σίγουρο ότι θα χάσω τη δίκη. Μάλιστα ένας από αυτούς μου τόνισε πως «πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα, ακόμα και να σε κατηγορήσουν για παιδοφιλία».

 

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη στιγμή πάγωσα. Τον ρώτησα γεμάτος απορία: «Για παιδοφιλία;». Ναι μου απαντά για παιδοφιλία. Επειδή όταν η μικρή ήταν δύο ετών κανάμε μαζί μπάνιο, με τη μητέρα της παρούσα. Έπαθα σοκ. Έπειτα άρχισε να μου λέει πως δεν έχω καμία ελπίδα στο δικαστήριο.

 

Όλα όσα συνέβαιναν, μου φάνταζαν αδιανόητα. Έλεγα μέσα μου «Δεν μπορεί να μου συμβαίνει αυτό». Έτσι αποφασίζω να αλλάξω δικηγόρο. Βρήκα έναν αξιόλογο νομικό και με καθησύχασε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Το μόνο που ζητούσα είναι να είμαι παρών στην ανατροφή του παιδιού μου. Να έχω ίσα δικαιώματα, να μπορώ να το βλέπω. Το δικαστήριο ήταν μαρτύριο. Έφτασαν στο σημείο να με κατηγορήσουν για παιδοφιλία, παιδολαγνεία και σωματική βία εναντίον του παιδιού μου για να μην έχω επαφή. Ζούσα έναν εφιάλτη”.

 

Το 2017 αποδεικνύεται μετά από σειρά δικαστηρίων ότι όλοι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Ο Θ. Κ. βγαίνει νικητής από εκείνη τη μάχη και ξαναβλέπει το παιδί του έπειτα από δυο ολόκληρα χρόνια. Όμως, ο Γολγοθάς δεν σταματά εδώ.

 

Σε όλο αυτό το διάστημα έχει ξαναφτιάξει την ζωή του, έχει κάνει καινούρια οικογένεια. Αποκτά και δεύτερο παιδί. Παρ΄ όλα αυτά η πίκρα παραμένει, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2018 αρχίζει και πάλι νέα ταλαιπωρία.

 

Έβαζαν λόγια στο παιδί εναντίον μου

 

”Η μητέρα του παιδιού άρχισε να βάζει λόγια στο παιδί μου εναντίον μου. Το παιδί άρχισε να αποξενώνεται. Αυτό μου δημιούργησε ένα αίσθημα αδικίας, γιατί ένιωθα πως το χάνω. Κάτι που στο τέλος έγινε, καθώς η πρώην σύζυγος μου ζήτησε και πήρε μετάθεση για άλλο μέρος, 500 χιλιόμετρα μακριά.

 

Στο μεταξύ δεν έχω καμία επικοινωνία με το παιδί. Σήμερα έχω αποξενωθεί τελείως. Άλλαξα ολόκληρη τη ζωή μου, πήρα μετάθεση, μετακόμισα σε νέα πόλη για να είμαι εκεί στην ανατροφή της κόρη μου και τώρα εκείνη βρίσκεται και πάλι μακριά”.

 

Μάλιστα σε μια απέλπιδα προσπάθεια, εξαντλώντας όλα τα μέσα που είχε έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

 

Η σύζυγός μου συμπεριφέρθηκε εκδικητικά

 

”Θα μπορούσα να την πάω αυτόφορο, αλλά δεν έχει κανένα νόημα. Το παιδί μου έτσι και αλλιώς δεν θα το βλέπω, το έχασα έπειτα από τόσο αγώνα. Δυστυχώς συμπεριφέρεται εκδικητικά η πρώην σύζυγος. Για αυτό είμαι υπέρ της συνεπιμέλειας. Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν επιτέλους στην Ελλάδα. Και φυσικά αναφέρομαι και στους δύο γονείς.

 

Δεν το λέω μόνο για μένα. Υπάρχουν δυστυχώς και άλλες, πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα. Κάνουμε έναν άνισο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θέλω να είμαι επισκέπτης στη ζωή του παιδιού μου. Δεν γίνεται να αποκτήσεις τη σχέση που θέλεις με το παιδί σου, βλέποντάς το δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα”.

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *