Για το σύμφωνο κοινής επιμέλειας

Βασικές αρχές του συμφώνου

5 Οκτωβρίου 2011

Γιάννης Παπαρρηγόπουλος

Γονείς που αναγκάζονται να τσακωθούν ή γονείς που αναγκάζονται να συνεργαστούν χάριν των παιδιών τους ;

Oι μόνες διαφορές στην ανατροφή που μπορούν να αναστατώσουν πραγματικά ή να βλάψουν τα παιδιά είναι αυτές που προέρχονται από την απόρριψη του ενός γονιού προς τον άλλον. Όταν οι συζυγικές διαφορές και συγκρούσεις υπερκαλύπτουν και το γονεϊκό ρόλο, τότε συνήθως την «πληρώνουν» τα παιδιά.

Πέρα, λοιπόν, από οποιεσδήποτε διαφορές, είναι σημαντικό να προσπαθήσουν -πραγματικά για το καλό των παιδιών τους- να εστιάσουν σε αυτά που συμφωνούν, έστω κι αν είναι μόνο ορισμένες βασικές αξίες, και να αντιληφθούν τους εαυτούς τους ως σύμμαχους, τουλάχιστον σε αυτό το ένα και μοναδικό πράγμα: Στο να εξασφαλίσουν στο παιδί τους το καλύτερο δυνατό παρόν και μέλλον.

Ακόμα και όταν πρέπει να συνεργαστούν αναγκάζονται να διαλέξουν ένα γονιό για τα παιδί τους από το να του προσφέρουν δύο.

Η πρότασή μας: Οι γονείς να συμφωνήσουν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια μετά την διάσταση και το διαζύγιο.

Να υπογράψουν κοινή επιμέλεια.

     Η πραγματική λύση είναι μόνο η νομοθετική καθιέρωση της κοινής επιμέλειας των παιδιών είτε οι γονείς είναι παντρεμένοι ή όχι είτε ζουν μαζί είτε όχι.

    Ποιά η νομική αξία του συμφώνου συνεπιμέλειας;

Όποια ακριβώς και αυτή του συμφώνου που αναθέτει την επιμέλεια σε ένα γονέα.

     Ποιοί οι κύριοι όροι;

Ο καθορισμός του τόπου κατοικίας του παιδιού, δηλαδή ο δήμος στον οποίο θα μένει. Θα αλλάζει μόνο με νεώτερη συμφωνία των γονέων ή δικαστική απόφαση.

Μέσα στον τόπο κατοικίας θα μπορεί να διαμένει και με τους δύο γονείς.

Θα συμφωνείται χρόνος που θα διαμένει στο σπίτι του κάθε γονέα. Προτείνουμε εναλλάξ ανά εβδομάδα. Επίσης οι γιορτές και διακοπές.

Θα ορίζεται από κοινούς κοινωνικούς λειτουργούς που θα κρατάει κοινωνικό ιστορικό, αντίγραφα τα οποία θα παίρνουν και οι γονείς και ενδεχομένως θα υποβάλλεται στο δικαστήριο. Δηλαδή θα υποβάλλουν σύντομα υπόμνηματα με τις απόψεις τους οι γονείς για να είναι διατυπωμένες και να υπάρχουν στο αρχείο.

Θα συμφωνείται το ποσοστό και το ύψος συμμετοχής κάθε γονιού στις δαπάνες ανατροφής του παιδιού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *