Συνεπιμέλεια: Η επόμενη μέρα

Δημοσιεύθηκε στο Liberal.gr,

την 4η Ιανουαρίου 2021.

Δείτε το πρωτοτυπο ΕΔΩ

 

 

Το πιο σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα που απασχολεί τη νεοελληνική κοινωνία μετά τη πανδημία, τα ελληνοτουρικά και το μεταναστευτικό.

 

Συνεπιμέλεια σημαίνει κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα και για τους δύο γονείς, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι, είτε ζουν μαζί είτε όχι.

 

Μέχρις ότου κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη δημόσια διαβούλευση, έχουμε το χρόνο ν’ αναλογιστούμε το πως θα λειτουργήσει η συνεπιμέλεια στη πράξη.

 

Τα σχέδια ανατροφής τέκνων (parenting plans) επιτρέπουν στους γονείς ν’ αποφασίσουν προκαταβολικά για κάθε θέμα της ανατροφής του παιδιού τους, με κάθε λεπτομέρεια. Έτσι θα λειτουργήσει η κοινή ανατροφή και θ’ αποφεύγονται οι διαφωνίες. Και όταν αυτές φθάσουν στο δικαστή, θα ξέρει αυτός σε τι διαφωνούν και θα αποφασίσει.

 

Ο υπουργός δικαιοσύνης θα εξουσιοδοτηθεί με απόφασή του να εκδώσει το ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν οι γονείς και θα παραδίδουν συμπληρωμένο ο ένας στον άλλο πριν τη πρώτη συνάντηση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης : Τόπος κατοικίας του παιδιού, πρόγραμμα διαμονής του στα σπίτια των γονέων, σχολείο που θα φοιτά, ξένες γλώσσες εξωσχολικά, πως θα περνά τις διακοπές και τις γιορτές, την ονομαστική εορτή, τα γενέθλια, πότε θα πάρει κινητό και θ’ ανοίξει λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, ιατρικά θέματα και θέματα ασφάλισης του παιδιού, λοιπές αρχές της ανατροφής του παιδιού όπου περιλαμβάνονται και ζητήματα θρησκείας καθώς και πρακτικά θέματα όπως πως θα επικοινωνούν οι γονείς μεταξύ τους, πως θα συνοδεύεται το παιδί σε κοινωνικές και σχολικές εκδηλώσεις, ο μηχανισμός επίλυσης διαφωνιών.

 

Αναμένεται να υπάρχει συμφωνία σε ποσοστό ανώτερο του 70%. Όπου διαφωνούν και δεν επιτευχθεί λύση με συνεννόηση ή διαμεσολάβηση, τότε θα κληθεί ο δικαστής ν’ αποφασίσει για το συγκεκριμένο, όπως π.χ. ποια ξένη γλώσσα θα παρακολουθήσει το παιδί. Όπως και το SMS στο 13033. Με ένα ενδιαφέροντα ψυχολογικό μηχανισμό, καθένας μας τηρεί κάτι στο οποίο αυτοδεσμεύτηκε. Η αυτοδέσμευση αντικαθιστά το διατακτικό της δικαστικής απόφασης.

 

Η σύσταση σώματος δικαστικών ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών ξεκινά με το να συσταθεί ειδική γραμματεία σε κάθε δικαστήριο και το σώμα. Στο σώμα διορίζονται επαγγελματίες τη οικογένειας (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Με στρογγυλή σφραγίδα του κράτους, σαν άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί στο πρότυπα οργάνωσης των συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων, θ’ αμείβονται με το επίσημο τιμολόγιο. Το σώμα θ’ αποφασίσει το πρωτόκολλο ενεργειών, τα διαγνωστικά τεστ, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αυτά θα είναι κοινά σε όλη τη χώρα. Με διαφάνεια, μυστικότητα και προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, θα καταθέτουν τις εκθέσεις τους στην ειδική γραμματεία του δικαστηρίου, προς χρήση των διαδίκων και του δικαστή. Θα συστήνουν και επιβλέπουν τη θεραπεία που τυχόν απαιτείται. Οι συναρμόδιοι υπουργοί, με νομοθετική εξουσιοδότηση θα εκδώσουν κοινή υπουργική απόφαση. Η επιστημονική κοινότητα καλείται να συζητήσει και να προτείνει.

 

Η φιλική δικαιοσύνη και τα οικογενειακά δικαστήρια προϋποθέτουν ότι δεν θα αντιδικεί ο ένας γονιός με το παιδί του στο δικαστήριο αλλά θα έρχονται και οι δύο γονείς και το παιδί μπροστά στο δικαστή για να συναποφασίσουν. Δικαστής και οικογένεια θα υποστηρίζεται από τους επαγγελματίες της οικογένειας του σώματος των ψυχοκοινωνικών δικαστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος οικογενειακός δικαστής θα παρακολουθεί την υπόθεση για χρόνια, δεν θα υπάρχουν μυστικές δικογραφίες, μέλημα του δικαστή θα όχι μόνο η έκδοση απόφασης αλλά και η εφαρμογή της στη πράξη. Οι υποθέσεις στη συντριπτική πλειοψηφία θα λύνονται συναινετικά και με διαμεσολάβηση. Δικαστές και δικηγόροι θα είναι εξειδικευμένοι. Αν χρειαστεί θα ορίζεται δικηγόρος για το παιδί. Οι δίκες αντί να πολλαπλασιάζουν τη σύγκρουση θα τη κατευνάζουν.

 

Όσο εξωπραγματικό και αν μας φαίνεται, αυτό γίνεται ήδη και από ετών σε άλλες χώρες και ηπείρους. Η συνεπιμέλεια εξασφαλίζει καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων, περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή, άνοδο των γεννήσεων και μάλιστα με γονείς μικρότερης ηλικίας.

 

Καλή χρονιά.

 

* Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος είναι δικηγόρος, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Συνεπιμέλεια

Απόψεις Επισκεπτών ( 7 )

 1. Φανουρης Λαδακης

  Όλοι οι λογικοί ανθρωποι ειναι υπερ της συνεπιμέλειας,η κυβερνηση γιατι το καθυστερει;;;;

  Reply
 2. Μαρίαννα

  Καλά όλα αυτά!! Και μακάρι για κάποιους γονείς να γίνει έτσι!! Αλλά στην περίπτωση που ο πατέρας δεν ασχολείται, έχει δει το παιδί 2-3 φορές στην ζωή του από δική του επιλογή, δεν δίνει διατροφή ούτε συμβάλει στα έξοδα του παιδιού, είναι σε άλλη χώρα, είναι ναρκωμανης, είναι βίαιος ή άλλα τόσα που συμβαίνουν γύρω μας. Τι γίνεται;;; Πρέπει να μπει κάποιο παράθυρακι! Ας γίνει κάτι με τους νόμους γενικά! Ξέρω περίπτωση που ο πα-τέρας ασελγούσε στο παιδί του και παρόλα αυτά δεν μπορούσαν να του απαγορεύσουν να το βλέπει. Δηλαδή λίγο έλεος!!!!!!!!! Μπράβο στους πατεράδες που το πολεμάνε γιατί το αξίζουν!! Και μακάρι να το καταφέρουν! Αλλά δεν είναι όλα ίσα και όμοια!!!! Κάποιος να σκεφτεί επιτέλους και τους υπόλοιπους γύρω του σε αυτή την χώρα και όχι μόνο την πάρτη του!!! Γιατί μια μάνα πρέπει να αγωνιά αν το παιδί της θα γυρησει ζωντανό; Ας ξεχωρίσουμε λίγο τους μπαμπάδες από τους “δότες” γενετικής ύλης!!! Υπάρχουν πολλά κτήνη εκεί έξω και πρέπει κάτι να γίνει για αυτό να προφύλαξουμε τα παιδιά μας!! Δεν είμαστε όλες τυχερές στις επιλογές μας!!

  Reply
  1. gonisAdmin Post author

   Βέβαια δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αλλά σίγουρα δεν είμαστε όλοι κακοί. Οι λίγοι κακοί να περιορίζονται. Οι πολλοί καλοί να είναι εκεί για τα παιδιά τους.,

   Reply
 3. Πανος

  Να τελειώνουμε ας ενωθούν όλες η φωνές που είναι υπέρ τις συνεπιμελειας και να κατέβουν στις εκλογές μόνο έτσι θα καταλάβουν την πίκρα χιλιάδων ανθρώπων που βιώνουν την αποξένωση από τα παιδιά τους ( σύζυγοι και παππούδες ) και η εκάστοτε κυβέρνηση ενώ γνωρίζει το πρόβλημα κάθεται σε έναν νόμο από το 1983 και έχουμε και κάποιους νομικούς να λένε ότι υπάρχει η συνεπιμελεια και δεν χρειάζεται ο νόμος(μεροκάματο) με λίγα λόγια χιλιάδες διαζύγια στην Ελλάδα μεγάλη η κονομα δείτε σε τι χώρα ζούμε κάνουν μεροκάματο τα παιδιά μας και την αγωνία μας και δεν βρίσκεται ένας άνθρωπος να τελειώσει το ζήτημα.νομοπαρασκευαστικες λόγια ελπίδες και ουσία καμιά.

  Reply
 4. Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας!

  Νομίζω πρέπει να τονιστούν τόσο οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη υπέρ της συνεπιμέλειας, όσο και των σχετικών με το συμφέρον του παιδιού επιστημόνων Ψυχολόγων και Κοινωνιολόγων.
  https://www.synigoros.gr/resources/050820-epistolh-oikogeneiako-dikaio.pdf

  Σχετικά με αυτό που έγραψε ο Πάνος προχθές, είναι σίγουρο ότι αργούνε, φοβούμενοι μήπως χάσουν καμιά ψήφο, αλλά να ξέρουν οτι θα χάσουν πιο πολλές ψήφους αν τελικά κάνουν πίσω, γιατί οι ψηφοφόροι της παρούσας κυβέρνησης είναι σε συντριπτικό βαθμό υπέρ της συνεπιμέλειας, όπως εξάλλου και αυτοί της κεντροαριστεράς, ενώ οι πολέμιοι της συνεπιμέλειας (που είναι πια κοινωνική μειοψηφία) ψηφίζουν κυρίως ριζοσπαστική αριστερά και ακόμη αριστερότερα άρα δεν αποτελούν δυνητικούς ψηφοφόρους της παρούσας κυβέρνησης.

  Reply
 5. Πανος

  Καλά αυτά που λέτε αλλά βλέπω ότι αργούν πολύ οποίος δεν θέλει να ζύμωση σαράντα μέρες κοσκινιζει στην περίπτωση μας από τον Γενάρη του 2020 όλο έρχεται το νομοσχέδιο και φτάσαμε στον Γενάρη του 2021 για έναν νόμο που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από το 2015 ότι θα εισάγει στην χώρα μας.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί αργούν τόσο πολύ όταν όλες η μελέτες δείχνουν ότι είναι προς το συμφέρον όλων.
  Δυστυχώς μάλλον κοιτάνε μην χάσουν καμιά ψήφο και το αφήνουν στον επόμενο για αυτό έχουμε μείνει 20 χρόνια πίσω από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *