Η κοινή επιμέλεια είναι η πιο κατάλληλη οδός

1 Φεβρουαρίου 2011

Τoυ Iωαννη Παπαρρηγοπουλου

καθήκον και δικαίωμα των γονέων.

Το Διεθνές Δίκαιο προστασίας και δικαιωμάτων του παιδιού που είναι και ελληνικός νόμος θέλει το παιδί να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς, άσχετα αν είναι παντρεμένοι, χωρισμένοι ή σε διάσταση. Ο ελληνικός νόμος, θέλει τη γονική μέριμνα καθήκον και δικαίωμα και των δύο γονέων.

Κριτήριο για την ανάθεση της επιμέλειας δεν είναι το φύλο του γονέα, αλλά η καταλληλότητά του και το συμφέρον του παιδιού.

Όμως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ ΓΟΝ. ΙΣ σε αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών, αποδείχθηκε ότι στην Ελλάδα η επιμέλεια ανατίθεται αποκλειστικά σε έναν μόνο γονέα, τη μητέρα (90,6%).

Ακόμα χειρότερα, το παιδί φέρεται να είναι στο επίκεντρο οικονομικής διαμάχης, με τις δίκες για διατροφή σε ποσοστό άνω του 90%.

Όσον αφορά τον πατέρα, η καθημερινή νομική πρακτική και οι περισσότερες συμβουλές που του δίδονται μετά το διαζύγιο, τον αποθαρρύνουν από τη διεκδίκηση της επιμέλειας. Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς που η ανατροφή των παιδιών τους είναι το ίδιο σημαντική όσο και των μητέρων και τι οφείλεται να γίνει; Θεωρούμε πως η ελληνική κοινωνία είναι στο κατάλληλο σημείο και μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανατροφής των παιδιών με σεβασμό στα δικαιώματά τους και όρους, ανταποκρινόμενους στην σημερινή πραγματικότητα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε περίπτωση διαζυγίου το θέμα της επιμέλειας όπως εφαρμόζεται σήμερα, χρήζει σίγουρα επανεξέτασης. Η κοινή επιμέλεια, εκτός από νομική υποχρέωση και δικαίωμα και των δύο γονέων, είναι καταλληλότερη για την ανατροφή των παιδιών και μπορεί να είναι λειτουργική και για τους δύο.Θεωρούμε ότι αμφότεροι οι γονείς έχουν ελλιπή πληροφόρηση για την από κοινού την επιμέλεια των παιδιών τους. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι απαιτείται νομοθετική μεταρρύθμιση. Προτείνουμε τη λύση της κοινής επιμέλειας του παιδιού ως την πιο υγιή απόφαση και έχουμε καταρτίσει το «Σύμφωνο κοινής επιμέλειας του παιδιού», που αποτελεί καινοτόμο πρόταση για διαζευγμένους γονείς που επιθυμούν να βρουν μια από κοινού, χωρίς μεσολαβήσεις, λύση.


Απόψεις Επισκεπτών ( 9 )

 1. stavros

  17 Απριλίου 2011 – 16:30:15
  Ειμαι στρατιωτικος στην Π.Α και ειμαι χωρισμενος με ενα παιδι.Μετα απο συμφωνια με την πρωην συζυγο μου την επιμελεια την εχει εκεινη,αλλα μετα απο πολυ καιρο και επειδη θα πηγαινε στην επαρχια, το παιδι θα εμενε μαζι μου.Επικοινωνησαμε με τον δικηγορο μου και υπογραψαμε μαζι ενα συμφωνητικο για την επιμελεια και παρεδωσα στην υπηρεσια μου ολα τα δικαιολογιτικα οσο αφορα για το θεμα των υπηρεσιων μου.Παρακαλω εαν γνωριζεται τι υπηρεσιες κανω και εαν πρεπει να κανω.Σας ευχαριστω.Υ.Σ Το διαζυγιο βγηκε κοινη συννενεση.

  Reply
 2. ΜΑΡΙΑ

  13 Οκτωβρίου 2011 – 12:06:30
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
  ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ‘Η ΑΠΛΩΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΡΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ? ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΜΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ.
  ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΜΟΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Reply
 3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ του site ΓΟΝΙΣ

  13 Οκτωβρίου 2011 – 23:26:47
  ΠΡΟΣ ΜΑΡΙΑ 13 Οκτωβρίου 2011 – 12:06:30
  Χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα σας ενημερώνουμε ότι. Η επιλογή που έχει γίνει εξαρχής, ως αναφορά τον τρόπο ανάρτησης των σχολίων, είναι να αναρτάται αυτομάτως οποιοδήποτε σχόλιο χωρίς καμία παρέμβαση από τον διαχειριστή του site.
  Εάν κάποιο σχόλιο είναι υβριστικό ή προσβάλει προσωπικά οποιονδήποτε τρίτο (σύμφωνα με τους κανόνες του διαδικτύου) διαγράφεται εκ των υστέρων από τον διαχειριστή.
  Επομένως εάν δεν αναρτήθηκε την ίδια στιγμή το σχόλιο σας το πιθανότερο (εκτός του τεχνικού προβλήματος) είναι να μείνατε για πάνω από 20 λεπτά συνδεδεμένη χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια γράφοντας το μήνυμα. ΜΟΝΟ σε αυτή την περίπτωση και επειδή το σύστημα σας αποσυνδέει αυτόματα από την βάση δεδομένων, υπάρχει τεχνικά η περίπτωση να μην αναρτήθηκε το σχόλιο σας ,αφού χάθηκε. Αυτό το βλέπετε την ίδια στιγμή καθώς δεν βλέπετε αναρτημένο (αυτόματα ) το σχόλιο σας.

  Reply
 4. σουλις

  30 Απριλίου 2012 – 16:52:52
  τι γινετε οταν η μητερα εχει παρει το παιδι και εχει φηγει στην γερμανια

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *