Η ομιλία του κ. Ε. Ξηνταρόπουλου, εκπροσώπου του κ. Κ. Παπαϊωάννου Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να χαιρετίσω και να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν σήμερα αυτή την ημερίδα. Μάλιστα πρέπει να επισημάνω την αρτιότητα της διοργάνωσης αλλά και την διεπιστημονική αλλά και διακομματική εκπροσώπηση, στοιχεία τα οποία αναντίρρητα διευκολύνουν και κάνουν εφικτό ένα ανοικτό και ειλικρινή δημόσιο διάλογο.

Όπως γνωρίζετε, η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού είναι εξ’ ορισμού υψηλά στην ατζέντα της Γενικής Γραμματείας. συνεπώς θεωρούμε επιβεβλημένη την παρουσία μας στην σημερινή ημερίδα με θέμα την κοινή ανατροφή και εν γένει την υποστήριξη αντίστοιχων κινήσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Εξ’ άλλου όπως ίσως γνωρίζετε και στο πρόσφατο παρελθόν κατά την επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης κύριο μέλημά μας ήταν να καταγραφούν τα ενάντια και χωρίς αποκλεισμούς οι θέσεις και τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Δραττόμενος της ευκαιρίας και χωρίς να θέλω να καταχραστώ τον χρόνο να παρουσιάσω εν συντομία τις θέσεις μας αναφορικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου. κατά την εκτίμξησή μας επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων του οικογενειακού δικαίου συνιστά η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Υπό το πρίσμα αυτό στους βασικούς άξονες της πολιτικής εντάσσονται η μετάβαση σε ένα φιλικότερο περιβάλλον δικαιοσύνης αλλά και η αποιδρυματοποίηση. Να διευκρινίσω μόνο ότι για τη διενέργεια της σχετικής προς το παιδί δικαιοσύνης ότι εδώ εξετάζεται το πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών έναντι των ανηλίκων η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των δικαστηρίων αλλά κυρίως η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού δικαστηρίου. Προφανώς στο πεδίο αυτό χρήζουν μελέτης οι υπεύθυνες διεθνείς  πρακτικές όπως οι διαδικασίες οικογενειακής διαμεσολάβησης για τις συμφωνίες που υπάρχουν. Αντιστοίχως υπό την έννοια της αποιδρυματοποίησης εξεταστέα είναι η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου αλλά και των εφαρμοστικών μηχανισμών αναδοχής και υιοθεσίας. Στο σημείο αυτό αξίζει ν’ αναφερθεί ότι οι πρακτικές αυτές εμπεριέχονται στο υπό επεξεργασία από τη Γενική Γραμματεία σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Αντιστοίχως η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το οικογενειακό δίκαιο θα κληθεί μετά από τη πραγματοποίηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου να εξετάσει και τις νομικές πτυχές ανάλογων θεμάτων ευρύτερα του οικογενειακού δικαίου. Καθώς όμως η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου δεν εξαντλείται νομοθετικά αλλά συνιστά κορυφαίο κοινωνικό ζήτημα απόλυτη προτεραιότητα για μας αποτελεί η διαβούλευση εν τω γενέσει του νομοθετικού έργου. Εξετάζεται λοιπόν πως θα μπορούσαμε, ποιοί θα είναι οι κατάλληλοι τρόποι για την ενίσχυση της νομοπαρασκευαστικής με ορισμό υποομάδων αλλά και με κοινωνικούς άξονες ώστε πρακτικά να είναι δυνατή τόσο η ακρόαση τόσο των φορέων της κοινωνίας των πολιτών όσο και η έγκαιρη διεκπεραίωση του νομοπαρασκευαστικού έργου. 

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε νομοπαρασκευαστική μεταρρύθμιση πρέπει ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ιδίως η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου πρέπει να στοχεύει στην επί της ουσίας επίλυση των οικογενειακών προβλημάτων.

Όσοι μεγαλώνουμε παιδιά νομίζω ότι κατανοούμε πλήρως ότι στις οικογενειακές υποθέσεις οι ατέρμονοι δικαστικοί αγώνες θέτουν σε δοκιμασία τον ψυχισμό ενός παιδιού ενώ ναρκοθετούν τους οικογενειακούς θεσμούς. Ομοίως δεν μπορεί κανείς πια να αγνοήσει τη μεταβατικότητα των κοινωνικών μοντέλων και την αποδόμηση των στερεοτύπων. Η πολυπλοκότητα, η πολυμορφία και η δυναμική των οικογενειακών θεσμών είναι καθημερινά εμφανής σε όλο το κοινωνικό φάσμα.

Τελικά καλούμαστε όλοι ανεξαιρέτως ν’ αντιληφθούμε ότι η οικογένεια δεν αρχίζει ούτε τελειώνει μ’ εθιμοτυπικά και τις υπογραφές. Ας αξιοποιήσουμε την σημερινή ημερίδα για την Κοινή Ανατροφή ως απαρχή ενός γόνιμου κοινωνικού διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της Πολιτείας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *