5 Λόγοι για τους οποίους οι Μπαμπάδες πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν για την κοινή ανατροφή παιδιών

 

του  NED HOLSTEIN Ιδρυτή του National Parents Organization

 20/06/2017

ned holstein2

 

 

    Θα ήθελα να καταθέσω την αναγνώρισή μου στα εκατομμύρια πατέρες που αγωνίζονται για την κοινή ανατροφή παιδιών [1], δηλαδή το δικαίωμα να συνεχίσουν να είναι ενεργοί μπαμπάδες που προσφέρουν αγάπη μετά το χωρισμό ή το διαζύγιο. Δεν πρόκειται μόνο για τα “δικαιώματά σας”, αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην έχει ένας καλός πατέρας τα ίδια δικαιώματα με μια καλή μητέρα. Πρόκειται για το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά σας, καθώς περισσότερες από 50 ερευνητικές έρευνες από πολλές χώρες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κοινή ανατροφή έχουν κατά μέσο όρο πολύ καλύτερη ζωή από τα εκατομμύρια των παιδιών που μεγαλώνουν κάτω από την αποκλειστική επιμέλεια του ενός γονέα.

 

     Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας των Η.Π.Α. δείχνουν ότι τα οικογενειακά μας δικαστήρια εξακολουθούν να προτιμούν την αποκλειστική επιμέλεια στη μητέρα και να δίνουν περισσότερο από το 80 τοις εκατό του χρόνου του παιδιού σ’ αυτή, παρά το ότι στα σύγχρονα ζευγάρια οι ρόλοι και των δύο είναι όμοιοι.  Έτσι, η μάχη για την νομική ισότητα στο οικογενειακό δικαστήριο γίνεται αισθητή σαν μια απογοητευτική και ανησυχητική μάχη.

 

     Αλλά μπαμπάδες μην τα παρατάτε. Για λογαριασμό του ενός τρίτου των παιδιών του έθνους μας (αυτός είναι ο αριθμός των παιδιών που επηρεάζονται από τα θέματα της ανατροφής των παιδιών), σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε αυτόν τον καλό αγώνα – και εδώ θα βρείτε πέντε από τους πολλούς λόγους για να το κάνετε.

  1. Οι υποστηρικτές της κοινής ανατροφής παιδιών σιγά σιγά κερδίζουν.  Αν και η κοινή ανατροφή παραμένει να μην είναι η πιο συνήθης στις ΗΠΑ, αυξάνεται σταθερά. Η Αριζόνα, η Αλάσκα, η Γιούτα και το Γουινσκόνσιν ήδη έχουν αρκετά καλούς νόμους. Μόλις πριν έξι μήνες το Μιζούρι ψήφισε ένα νόμο για την κοινή ανατροφή και το Κεντάκι ομόφωνα ψήφισε νόμο ορίζοντας ως υποχρεωτική την κοινή ανατροφή στις προσωρινές διαταγές. Η Βουλή της Φλώριδας πέρασε πέρυσι ένα νόμο αλλά ο Κυβερνήτης Rick Scott την τελευταία στιγμή και κάτω από πίεση οργανωμένων λόμπυ των δικηγορικών συλλόγων εμπόδισε την εφαρμογή του νόμου τα τελευταία χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal. Στο εξωτερικό η κοινή ανατροφή είναι εδώ και χρόνια ο κανόνας στη Σουηδία και Αυστραλία και η επιστημονική έρευνα  παρουσίασε τα αποτελέσματα της πριν ένα μήνα στο συνέδριο 2017 International Conference on Shared Parenting στη Βοστόνη, όπου έδειξε ότι η κοινή ανατροφή λειτουργεί καλά.

 

  1. Οι επιστημονικές αποδείξεις συντριπτικά αποδεικνύουν ότι η κοινή ανατροφή (μια ευέλικτη ρύθμιση όπου τα παιδιά περνούν όσο το δυνατόν ίσο χρόνο με κάθε γονέα) είναι προς το συμφέρον των περισσότερων παιδιών όταν οι γονείς τους χωρίζουν. Τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 35 ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών που εκπροσωπούσαν περισσότερες από 18 χώρες και 40 χρόνια έρευνας επικαιροποίησαν αυτά τα ευρήματα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Βοστώνη. Οι έρευνες έχουν γίνει  περιλαμβάνουν :
      • Μία μελέτη 150.000 ατόμων που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Epidemiology & Community Health, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινή ανατροφή είναι προς το αληθές συμφέρον της υγείας των παιδιών, επειδή αυτή η ρύθμιση μειώνει τα επίπεδα του στρες.
      • 32 εμπειρογνώμονες του οικογενειακού δικαίου της Ένωσης Οικογενειακών και Συμφιλιωτικών Δικαστηρίων κατέληξαν στο συμπέρασμα: “Το αληθές συμφέρον των παιδιών προάγεται  από τα σχέδια ανατροφής παιδιών (Parenting Plans) που εξασφαλίζουν συνεχείς και κοινές σχέσεις που προγράμματα γονικής μέριμνας που προβλέπουν ανατροφή παιδιών που είναι συνεχής και από κοινού και είναι ασφαλείς, σίγουρη, και που ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη και που επίσης αποφεύγουν κάθε πρότυπο που επιβάλλει μία συγκεκριμένη κατανομή του χρόνου που επιβάλλεται σε όλες τις οικογένειες.
      • Σε μία αναφορά γενικής συναίνεσης, 110 ειδικοί στην ανατροφή των παιδιών διαπίστωσαν ότι “… η κοινή ανατροφή πρέπει να αποτελεί τον κανόνα για τα σχέδια ανατροφής παιδιών όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων πολύ μικρών παιδιών”.
      •  Η αναφορά γενικής συναίνεσης έχει οδηγήσει σε διαβουλεύσεις στα πλαίσια νομοθετικών πρωτοβουλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες.

 

  1. Το ευρύ κοινό πιστεύει συντριπτικά ότι η κοινή γονική μέριμνα πρέπει να είναι το συνηθισμένο αποτέλεσμα αν και οι δύο γονείς είναι κατάλληλοι και δεν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία. Στην πραγματικότητα, αυτό το ερώτημα τέθηκε ενώπιον 700.000 ψηφοφόρων στη Μασαχουσέτη και το από αυτούς 86% ψήφισε υπέρ της κοινής ανατροφής παιδιών. Τα ίδια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί και από επιστημονικές μελέτες και επαγγελματικές έρευνες που έχουν γίνει στην Αριζόνα και το Μέρυλαντ.

 

  1. Η αποκλειστική επιμέλεια συχνά έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά. Λάβετε υπόψη ότι, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές στατιστικές των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Στατιστικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α. τα παιδιά που μεγαλώνουν με αποκλειστικής επιμέλεια είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους. Είναι παιδιά της αποκλειστικής επιμέλειας :

Το 70% των νεαρών παιδιών που βρεθήκαν σε κρατικά ιδρύματα;

Το 71 % των μαθητών που σημείωσαν σχολική εγκατάλειψη

Το 75% των παιδιών να βρέθηκαν σε κέντρα απεξάρτησης, ·

Το 85 % των παιδιών να βρεθούν  φυλακισμένα

Το 85 % των παιδιών που παρουσίασαν συμπεριφορικές διαταραχές, και

Το 90 % των παιδιών να βρέθηκαν άστεγα ή εξαφανισμένα.

  1. Η κοινή ανατροφή οδηγεί σε λιγότερες αντιδικίες και σε χαμηλότερα έξοδα. Στις περισσότερες πολιτείες, οι γονείς παγιδεύονται σε δίκες επιμέλειας με ανισότητες, οδηγώντας σε δικαστικούς αγώνες που είναι δαπανηροί και με σύγκρουση. Αλλά με την κοινή ανατροφή, η συζήτηση αρχίζει με τους γονείς από θέση ισότητας, πράγμα που σημαίνει λιγότερες συγκρούσεις και χαμηλότερες δικαστικές δαπάνες. Στην πραγματικότητα, το International Council on Shared Parenting κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι η πρωτογενής ενδοοικογενειακή βία μειώνεται όταν υπάρχει κοινή ανατροφή. Η κοινή ανατροφή είναι ένας πιο αρμονικός τρόπος ζωής, ο οποίος ωφελεί τα παιδιά. Και αυτά επωφελούνται επίσης από την εξοικονόμηση των υπέρογκων νομικών αμοιβών που καταβάλλονται στις αντιδικίες για την επιμέλεια – χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα ίδια τα παιδιά.

 

     Έτσι λοιπόν μπαμπάδες, αποφασίστε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για κοινές μεταρρυθμίσεις γονέων στη πολιτεία σας, αντλώντας ικανοποίηση από το ότι αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως άνθρωπος για τα παιδιά σας και για όλα τα παιδιά της Αμερικής και από το ότι σιγά – σιγά κερδίζουμε αυτή τη μάχη .

Ο Δρ Holstein είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίο του  National Parents Organization. Διορίστηκε από τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης στην ομάδα εργασίας της Μασαχουσέτης για το οικογενειακό δίκαιο των ανηλίκων και διορίστηκε προηγουμένως από τον επικεφαλής της δικαιοσύνης της Μασαχουσέτης σε μια ειδική ομάδα επιφορτισμένη με την αναθεώρηση και την ανασύνταξη των κατευθυντήριων γραμμών στήριξης των παιδιών του κράτους. Ένας απόφοιτος του Harvard College. Ο Holstein επίσης απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το Massachusetts Institute of Technology. Το πτυχίο του ιατρικής  είναι από τη Mount Sinai School of Medicine, όπου αργότερα υπηρέτησε στην σχολή ως καθηγητής και ερευνητής.

 

 


[1] κοινή ανατροφή = κοινή επιμέλεια και ίσο χρόνο και φροντίδα του παιδιού από τους δύο γονείς, όπου ως ίσος ορίζεται ο χρόνος όπου το παιδί περνά τουλάχιστον 35% με κάθε γονέα του, περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *