Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Γονικής Αποξένωσης (25 Απριλίου)

 

Η 25η Απριλίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια μέρα κατά της γονικής αποξένωσης,

 

Τι είναι η Γονική Αποξένωση ;

 

Μια μορφή συναισθηματικής και ψυχικής κακοποίησης όπου ο ένας γονιός κάνει σταδιακά «πλύση εγκεφάλου» στο παιδί ή στα παιδιά εναντίον του άλλου γονιού με αποτέλεσμα την αποξένωσή του. Αν και δεν προκαλούνται ορατές πληγές, το μαρτύριο που την συνοδεύει είναι αφόρητο.

images

Η Γονική Αποξένωση είναι απαγορευμένη μορφή κακοποίησης παιδιών και γονέων. Η έκθεση στον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στον εγκέφαλο, σαν συνέπεια της γονικής αποξένωσης, είναι κακοποίηση που κατά την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατατάσσεται στο πιο υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Γι’ αυτό και πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον τη Γονική Αποξένωση ως «εγκληματική ενέργεια».

 

Είναι παγκόσμιο πρόβλημα αλλά και ελληνικό. Στη χώρα μας το βιώνουμε έντονα και μέσα από την άνιση κατανομή δύναμης ξυπνάνε πρωτόγονα ένστικτα επιβίωσης, διογκώνονται κτητικές συμπεριφορές, που δυστυχώς στην περίπτωσή μας αφορούν ανθρώπους και μάλιστα παιδιά.

Το νομικό σύστημα και το ανύπαρκτο κράτος κοινωνικής προστασίας επιτρέπει στις κρατικές εξουσίες να δίνουν όλη τη δύναμη στον ένα γονιό με αποτέλεσμα αυτός να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κακοποιητικά.

25ηΑπριλίου (1)

Και όταν αυτό συμβεί, τότε όλοι αυτοσχεδιάζουν. Δεν υπάρχουν οργανωμένες και εκπαιδευμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ένα ενιαίο πρωτόκολλο ενεργειών, διαφάνεια και ταχύτητα στις ενέργειες των αρχών, οι δικαστικές αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, οι κακοποιητές δεν τιμωρούνται …

 

Ως μέθοδος θεραπείας επιλέγεται η απόδραση από το πρόβλημα. Αναβολή και κωλυσιεργία έως ότου το παιδί φθάσει 18 χρονών.

Η κυβέρνηση εμποδίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία και με μια ανεξήγητη εμμονή δεν επιτρέπει να κατέβει για ψήφιση το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας, ενισχύοντας έτσι τη  γονική αποξένωση όπου αυτή υπάρχει.

 

Είναι ντροπή για τον νομικό πολιτισμό μας και η παραμικρή ανοχή στη γονική αποξένωση.

 

Αυτή μπορεί να εκλείψει, όπως και τα συγκρουσιακά διαζύγια, με τη πολιτική πρωτοβουλία ανθρώπων που έχουν πολιτική βούληση και δεν άγονται.

Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Η κοινωνία είναι έτοιμη. Οι πολίτες περιμένουν οι πολιτικοί μας να θυμηθούν την ανθρώπινη υπόστασή τους και ν’ αναλάβουν το ρόλο τους.

 

Και πρώτο βήμα φυσικά είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

 

Για το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής,  Ο πρόεδρος του ΔΣ, www.synepimelia.gr

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. αρης

    ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Νομοθέτηση συνεπιμέλειας τέκνων και εναλλασσόμενης κατοικίας
    Δευτέρα 23 Απρ 2018

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής Ν. Αχαΐας – Ανεξάρτητος

    Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    ΘΕΜΑ: Νομοθέτηση συνεπιμέλειας τέκνων και εναλλασσόμενης κατοικίας

    Εν έτeι 2018 στην Ελλάδα, η αποκλειστική επιμέλεια τέκνου ανατίθεται στη μητέρα σε άνω του 90% των περιπτώσεων που φθάνουν στα δικαστήρια, παραβιάζοντας κατάφορα το Ελληνικό και Διεθνές Δίκαιο, τα δικαιώματα του Ανθρώπου, την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, τον πυρήνα της ίδιας της Δημοκρατίας. Στερείται έτσι το παιδί, ανήθικα και δεσποτικά, το στοιχειώδες δικαίωμα του να μεγαλώνει ισότιμα και με τους δύο γονείς του. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έλαβε υπόψη του την επιστήμη και με τη σύσταση 15 (2015) της επιτροπής υπουργών και το ψήφισμα 2079 (2015) ομόφωνα, διατύπωσε ρητά τις αρχές που διέπουν την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και του ανθρώπου. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Αυστραλία, το Μεξικό, η Βραζιλία, 17 πολιτείες των ΗΠΑ και αλλού εφαρμόζουν πέρα από τη Συνεπιμέλεια και την Εναλλασσόμενη Κατοικία. Ο επιστημονικός κανόνας είναι ότι η γονική μέριμνα, συμπεριλαμβανομένης της επιμέλειας του προσώπου, πρέπει να ασκείται από κοινού και από τους δυο γονείς. Ο κανόνας αυτός πρέπει να ισχύει ακόμα και όταν η επιμέλεια ρυθμίζεται από το δικαστήριο, ενώ ως τόπος κατοικίας των τέκνων θα ορίζεται η Περιφερειακή Ενότητα που έμεναν τα τέκνα κατά τη διάρκεια του γάμου, δίνοντας τέλος στην αυθαίρετη και οριζόμενη βάση φύλου υπερδύναμη του ενός γονέα. Κι ενώ πριν 9 περίπου μήνες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή, αρνηθήκατε έτοιμο σχέδιο νόμου που είχε διακομματική αποδοχή και ρύθμιζε το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα, έρχεστε πριν λίγες εβδομάδες και συστήνετε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το ίδιο θέμα, ουσιαστικά δηλαδή αναιρώντας τον εαυτό σας! Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι φορείς κοινωνικής εκπροσώπησης θεωρούν προσχηματική την απόφαση σας κι ως ανάρμοστο, το γεγονός πως ενώ ο Εφέτης Γ. Παπαγεωργίου έχει ταχθεί δημοσίως εναντίον της εφαρμογής της συνεπιμέλειας και του χρονικού μερισμού της φροντίδας, εσείς τον ορίσατε ως πρόεδρο της επιτροπής, ενώ ταυτοχρόνως δεν τηρήθηκε ούτε μια στοιχειώδης ποσόστωση, αφού τα υπόλοιπα 6 μέλη της επιτροπής είναι γυναίκες, δημιουργώντας βάσιμες υποψίες για το τελικό της έργο. Από την επιτροπή αποκλείσθηκε δε, οποιαδήποτε άλλη καθ’ ύλην αρμόδια ειδικότητα επιστημοσύνης όπως ειδικοί παιδοψυχολόγοι ή παιδοψυχίατροι, αλλά και η ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Παιδιού. Όσοι δηλαδή θα έπρεπε εξ αρχής να είναι μέλη της! Για άνω του 1 εκατ. παιδιών και γονέων, η απόφαση σας σκοπεί στη συντήρηση του υφιστάμενου οπισθοδρομικού νομολογιακού εθίμου που εφαρμόζεται κατά παράβαση, τόσο της παιδαγωγικής και παιδοψυχιατρικής επιστήμης, όσο και κάθε έννοιας σύγχρονου οικογενειακού δικαίου. Ωφελείται έτσι το καθεστώς δικαστικής γραφειοκρατίας & δικηγορικών συμφερόντων, εις βάρος παιδιών και γονέων που υφίστανται ένα εξόφθαλμα αντιδημοκρατικό καθεστώς διακρίσεων. Γονείς στερούνται τα παιδιά τους με μόνη αιτιολογία το φύλο τους. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της φυλετικής διάκρισης, τότε απορούμε ποιος είναι! Δώστε τέλος τώρα σε αυτό το ιδιότυπο Απαρτχάιντ της Ελλάδας.

    Συνεπώς ερωτάσθε:

    Θα αλλάξετε τη σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με νέο αμερόληπτο Πρόεδρο, ίση κατανομή ανδρών – γυναικών, ορισμό ειδικών παιδοψυχολόγων και φυσικά το Συνήγορο του Παιδιού, έτσι ώστε να έχει κύρος και ουσία το έργο της;
    Εναλλακτικά, θα καταργήσετε τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, φέρνοντας άμεσα προς ψήφιση σχέδιο νόμου (π.χ. στο πλαίσιο αυτού που είχε τεθεί υπόψη σας από το Σύλλογο «Συνεπιμέλεια» με αρ. πρωτοκόλλου Υπουργού 3980/16-10-17), που θα ορίζει επιτέλους ξεκάθαρα τη υποχρεωτική απόδοση της κοινής επιμέλειας και στους δύο γονείς από τα Ελληνικά Δικαστήρια;

    Ο Ερωτών Βουλευτής

    Νίκος Ι. Νικολόπουλος

    Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *