Το Συμβούλιο της Ευρώπης για το Συνέδριο του ICSP στο Στρασβούργο

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον επίσημο ιστότοπό του, σχετικά με το συνέδριο του Στρασβούργου.

 

 

Για να δείτε το πρωτότυπο πιέσατε ΕΔΩ

 

“Η κοινή ανατροφή των παιδιών (κοινή γονική μέριμνα και επιμέλεια με ίσο χρόνο κατά το χωρισμό / διαζύγιο), τα δικαιώματα των παιδιών και ο ρόλος των κρατών για την προστασία του συμφέροντος του παιδιού είναι το βασικό θέμα του τέταρτου διεθνούς συνεδρίου  για την κοινή ανατροφή παιδιών που διεξήχθη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 23 Νοεμβρίου 2018.

 

Η συζήτηση σχετικά με την κοινή  ανατροφή παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δεδομένου του ιστορικά χαμηλού ποσοστού γάμων, των σχετικά υψηλών επιπέδων οικογενειακής βίας και του υψηλού βαθμού διάσπασης των έγγαμων και των συναισθηματικών σχέσεων καθώς και της μεταβολής της φύσης και του ορισμού της οικογένειας.

 

 Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής  (ICSP), το διοργανωτή του συνεδρίου, μόνο στη Γαλλία, περίπου 200.000 παιδιά ετησίως επηρεάζονται από το διαζύγιο των γονέων τους και το 73% των παιδιών μετά το διαζύγιο ζουν μαζί με τη μητέρα τους και επισκέπτονται τον πατέρα τους σε εναλλασσόμενα τα Σαββατοκύριακα. Ταυτόχρονα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ζουν εναλλασσόμενα και σε περίπου ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς μετά από έναν χωρισμό των γονέων τους εμφανίζουν καλύτερους δείκτες ευημερίας και ψυχική υγεία από τα παιδιά που ζουν ως επί το πλείστον ή μόνο με έναν γονέα δηλαδή σε αποκλειστική επιμέλεια.

 

Η Gabriella Battani-Dragoni, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου   δήλωσε: “Υπάρχει μια προφανής, αυξανόμενη συναίνεση ότι, όταν αυτό είναι δυνατό, η κοινή ανατροφή παιδιών πρέπει να  υποστηριχθεί ως τμήμα των ρυθμίσεων μετά τη διάσταση και το διαζύγιο”.

 

 Η κοινή γονική μέριμνα αποσκοπεί στη διατήρηση θετικών σχέσεων μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους σε χωρισμούς με υψηλό επίπεδο σύγκρουσης δίνοντας το δικαίωμα κτους γονείς να  εκπληρώνουν τις γονικές ευθύνες τους κατά τον ίδιο τρόπο, τόνισε.

 

 Η ιδέα επεκτείνει την αρχή της ισότητας των φύλων και αμφισβητεί το στερεότυπο του πατέρα ως οικογενειάρχη και τη μητέρα ως φροντιστή και νοικοκυράς που εξακολουθεί να είναι εδραιωμένο σε πολλούς πολιτισμούς και εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο σε πολλές ρυθμίσεις επιμέλειας.

 

Ωστόσο, η κοινή ανατροφή παιδιών δεν πρέπει να γίνει στόχος αυτή καθεαυτή  ή στερεότυπη απάντηση. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η κοινή επιμέλεια δεν ανταποκρίνεται στα καλύτερα συμφέροντα του παιδιού. Η απόφαση για το κατά πόσο η κοινή γονική μέριμνα είναι η καλύτερη λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ατομικές περιστάσεις, όπως οι καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και τις απόψεις του παιδιού και την εκπεφρασμένη θέση του.

 

Το συνέδριο υποστηρίζεται από την πόλη του Στρασβούργου, το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα Jardin des Sciences.”

 

 

Αναφέρουμε επίσης δήλωση της διευθύνριας δικαιωμάτων του παιδιού κας R. Jensdottir ως προς το ισχύον σήμερα καθεστώς :

 

“Ως προς την έννοια των υποχρεωτικών ή συστηματικών ρυθμίσεων για οικογενειακά θέματα είναι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις σχετικές προϋποθέσεις που τίθενται από νομικά κείμενα όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως ερμηνεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, που πάντα απαιτεί μια συγκεκριμένη in concreto ανάλυση και απαιτεί την ακρόαση του παιδιού, θεωρήθηκε μέχρι στιγμής δύσκολο να υποστηριχθεί στο πλαίσιο συστηματικών ψηφισμάτων. Ωστόσο, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την προώθηση ίσων και θετικών γονικών ευθυνών και, ως εκ τούτου, ενδιαφερόμαστε πολύ για τις εργασίες του ICSP.”

 

 

Σε άλλο άθρο στο σάιτ μας θα δημοσιευθεί ολόκληρη η ομιλία της αν. Γραμματέος του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και τα επιστημονικά συμπεράσματά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *