Προτεινόμενες Αρχες του Δικαίου Ανατροφής Παιδιών

 

Εξήγγειλε ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης την “συνεπιμέλεια”. Τι εννοούμε όμως με αυτό τον όρο; 

 

Για να ξεκινήσει κάθε συζήτηση μεταφέρουμε τη προτεινόμενη καταταξη των αρχών του δικαίου ανατροφής παιδιών.

 

 

Γενικές αρχές (από τον Jesper Lohse) :

 

 

Α) Όλα τα παιδιά και όλοι οι γονείς είναι κατά νομικό τεκμήριο ίσοι.

 

Β) Οι γονείς είναι ελεύθεροι να καταρτίσουν συμφωνίες.

 

Γ) Ένα δικαστηριο, ελλείψει συμφωνίας των γονέων, κατανέμει εξίσου τις γονικές ευθύνες και το χρόνο του παιδιού μεταξύ των γονέων.

 

Δ) Ένα δικαστήριο, από κοινού με τους επιστήμονες των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, μπορεί ν’ αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του παιδιού, κατά την περίπτωση που ένας γονέας ή οι αρχές έχουν αμφιβολίες ως προς την άσκηση της γονικής μέριμνας.

 

 

10 κανόνες για το νέο δίκαιο ανατροφής του παιδιού :

 

 

  1. Όλα τα παιδιά έχουν δια βίου το δικαίωμα να γνωρίσουν τους γονείς τους και ν’ απολαμβάνουν της φροντίδας των γονέων τους.
  2. Όλοι οι γονείς έχουν το δικαίωμα στην ίση πληροφόρηση από άλλους ιδιώτες και από τις αρχές για το παιδί τους.
  3. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε γονική άδεια τουλάχιστον ΧΧΧ μηνών με κάθε ένα από τους γονείς τους.
  4. Όλοι οι γονείς έχουν κοινή επιμέλεια.
  5. Όλα τα παιδιά που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με τους δύο γονείς τους έχουν το δικαίωμα σε μία νόμιμο κατοικία τους  και στη διαμονή τους κατά ίσο χρόνο στα σπίτια και των δύο γονέων τους μέσα στο τόπο της νομίμου κατοικίας τους.
  6. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στις τακτικές και έκτακτες δαπάνες ανατροφής του τέκνου.
  7. Εάν κάποιος γονέας αλλάξει τόπο κατοικίας και μεταβεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του (νόμιμη κατοικία του παιδιού) βαρύνεται αυτός για τα έξοδα μετακίνησης του παιδιού για την επικοινωνία.
  8. Οι γονείς αποφασίζουν για την ανατροφή,  την κατανομή του χρόνου και των δαπανών του παιδιού. Επίσης αποφασίζουν για τη τροποποίηση των αποφάσεών τους.
  9. Κάθε διαφορά ενός γονέα η κάποιας αρχής σχετική με τη ζωή του παιδιού επιλύεται από το δικαστήριο από κοινού με τους επιστήμονες των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών. Για κάθε παιδί ορίζεται ένα πιστοποιημένο πρόσωπο για την επαφή μαζί του (με το παιδί).
  10. Το δικαστήριο αποφασίζει με βάση την αρχή της ισότητας, τη δικογραφία και το συμφέρον του παιδιού. Όλες οι κατηγορίες για ποινικές παραβάσεις εκδικάζονται από την ποινική δικαιοσύνη. Κάθε διάκριση σε βάρος του παιδιού, ιδίως λόγω φύλου, αντιμετωπίζεται ως ψυχολογική ενδοοικογενειακή βία.

  

Συλλογος Συνεπιμέλεια

Εμπνευσμένο από το  

//worldparents.org/blog/10-rules-for-a-new-family-law

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. Αρης θεοδώρου

    Ο Υπουργός εξήγγειλε ΨΕΥΤΙΕΣ. Πήρε κανενός το αυτό κάτι περί ομάδας εργασίας (όχι τιποτα άλλο μην τον συκοφαντούμε τον άνθρωπο. Τώρα έχουμε κορωνοιούς, μετανάστες, έχει χρόνο μεταξύ καναλιών ο τσιάρας και κατ επέκταση η ΝΔ να ασχοληθεί με τα αποξενωμένα παιδιά. Εδω και 7 μήνες δεν ασχολήθηκε καθόλου, θα ασχοληθούν ΤΏΡΑ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ. Χειρότεροι και απο τους Ζαίους είναι ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΑ. Το συμφέρον των ανηλίκων δεν εκφράζεται απο την Κυβέρνηση της ΝΔ (ΤΡΈΦΩ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΌ ΣΤΟΝ ΑΜΥΡΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ). Αρα σε μελλοντικές εκλογές καταψηφίζουμε ΝΔ. Συνεχίζουμε δυναμικά εκδηλώσεις και προσφυγές κατα των αποξενωτών της ΝΔ. Ολοι μαζί στο πλευρό του Κου Παπαρηγόπουλου.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *