Αναμένοντας το νομοσχέδιο που θ’αναρτηθεί στη διαβούλευση

 

Πολλά ακούγονται και γράφονται αυτές τις μέρες περιμένοντας την ανάρτηση  στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση

.

Είδαμε και άρθρα στον τύπο τη 15η/11/2020 μετέφεραν αποκαρδιωτικά νέα.

 

Το μόνο το οποίο μπορούμε να σχολιάσουμε είναι οι δηλώσεις του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης. 

 

Μία λέξη που αλλάζει το νόημα

 

Στις αμέσως προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Υπουργός μίλαγε για μονοδιάστατη άσκηση της επιμέλειας.

 

Σήμερα μιλάει για μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας.  Ούτε λέξη για κοινή φροντίδα του παιδιού.

 

 «Βασική φιλοσοφία από μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας από ένα γονέα στην από κοινού άσκηση και από δύο γονείς».

 

Όλοι σήμερα έχουν κοινή γονική μέριμνα, παντρεμένοι και χωρισμένοι (εκτός από γονείς παιδιών εκτός γάμου που τα αναγνώρισαν).

 

Η γονική μέριμνα προβλέπεται από το άρθρο 1510 ΑΚ ενώ η επιμέλεια από το άρθρο 1518 ΑΚ. Δεν θα βρείτε κανένα άρθρο το οποίο να προβλέπει τη φροντίδα του προσώπου του τέκνου. Μόνο στα νομικά βιβλία μιλάνε γι’ αυτή. Και αυτό γιατί πριν το 1983 η φροντίδα ανήκε αποκλειστικά και μόνο στη μητέρα του.

 

Μιλώντας για κοινή γονική μέριμνα δεν έιναι σίγουρο ότι μιλάμε για κοινή φροντίδα.

 

Συνεπιμέλεια έχουμε μόνο αν γίνει υποχρεωτική η κοινή φροντίδα του παιδιού

 

Το συμφέρον του παιδιού επιβάλλει τη κοινή φροντίδα, το είπαν και οι μελέτες που ανέφερε ο κ. Υπουργός. 

 

Όχι το αντίστροφο, τη κοινή φροντίδα – συνεπιμέλεια θα τη δώσουμε μόνο αν είναι  προς το made in Greece συμφέρον του παιδιού. 

 

Το μαχητό τεκμήριο της συμμετοχής στα αποκτήματα

 

Αυτοί που βάλανε στο στόμα του κ. Υπουργού  το «μαχητό τεκμήριο του 1/3 που μπορεί να φθάσει έως το ½» φανέρωσαν από πού  οι ίδιοι προέρχονται.  Είναι δικαστές μαθημένοι στις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συζύγων.

 

Αυτοί οι άνθρωποι μας φέρανε εδώ  καταστρέφοντας γενιές και γενιές Ελλήνων.  Αυτοί ξέρουν από οικόπεδα και από περιουσίες. Σίγουρα δεν ξέρουν από παιδιά.

 

Κατά το άρθρο 1400 παρ. 1 του Αστικού Κώδικα, εισάγεται μαχητό τεκμήριο κατά ποσοστό   1/3 στη συμμετοχή στα αποκτήματα του άλλου συζύγου. Και το δικαστήριο μπορεί να δώσει λιγότερο ποσοστό ή περισσότερο.

 

Δηλαδή μαχητό τεκμήριο για να μπορεί ο δικαστής θα δώσει και ποσοστό 1/6 και ποσοστό  ½.  Έλεος!

 

Αλλωστε αυτό ανέφερε ο κ. Υπουργός στη συνέχεια ως ” δυνατότητα της δικαιοσύνης να κρίνει που θα εφαρμόζεται το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας.

 

Ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο ίδιος επιστήμων και πιστεύουμε ότι θα μεριμνήσει  να διατυπωθεί στο νόμο αυτό που ο ίδιος δήλωσε στο παρελθόν ότι θα κάνει. Όχι αυτό που σήμερα του υποβάλλουν.

 

Δηλαδή ο κανόνας είναι :

  • Ίσος χρόνος και με τους δύο γονείς όταν τον δίνει το δικαστήριο.
  • Οι γονείς μπορούν να συμφωνήσουν διαφορετικά.
  • Αν αιτιολογημένα ο δικαστής κρίνει ότι πρέπει σε κάποιο γονιό να δώσει λιγότερο χρόνο, δεν μπορεί ο χρόνος να είναι μικρότερος από το ποσοστό των 2/5 ή με άλλη διατύπωση, το ποσοστό του 1/3 κατά τη σχολική χρονιά κα ίσο χρόνο κατά τις σχολικές διακοπές.

 

Σεβασμός προς τον κ. Υπουργό που  κρίνεται για  το έργο του

 

Θα διαφωνήσω με τον συνάδελφο κ. Καρακώστα στις εκφράσεις του «Με χαρά ακούω τοποθετήσεις Υπουργού, Βρίσκεται σε σωστό δρόμο…»  

 

Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο του κ. Υπουργού αλλά θα τον τιμήσουμε και θα τον συγχαρούμε μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτού που όλοι διακαώς προσδοκούμε.

 

Ο κ. συνάδελφος μιλάει για την «από κοινού ασκούμενη γονική μέριμνα ώστε να κατοχυρωθεί η φυσική παρουσία δύο γονέων στη ζωή του παιδιού».

 

Εμείς θα μιλάγαμε για όλ’αυτά και κυρίως για κοινή φροντίδα του παιδιού, για καλημέρα, καληνύχτα, ντύσιμο, πλύσιμο, τάισμα, διάβασμα.

 

Όλοι έχουν κοινή γονική μέριμνα. Αν προστεθεί η κοινή  επιμέλεια  δεν εξασφαλίζεται η κοινή φροντίδα του παιδιού. Ιδίως όταν ο κ. Υπουργός μιλάει για «επικοινωνία κατά το 1/3» και όχι για ανατροφή του παιδιού.

 

Η παράλληλη δράση τόσων και τόσων ανθρώπων, σε συλλόγους ή κατ’ ιδίαν, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, για την κοινή ανατροφή των παιδιών τους σίγουρα δεν εκπροσωπείται από αυτούς που συγχαίρουν για ένα νομοσχέδιο που δεν πρόλαβαν καλά καλά να δούν.

 

Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος

Πρόεδρος ΔΣ Σύλλογος Συνεπιμέλεια

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 7 )

  1. Λ

    Είναι φανερό ότι τόσο καιρό, που ακουμε τον υπουργός να συζητά για το θέμα της επιμέλειας και προσπαθουσαι με πλάγιους τρόπους να αμβλύνει την κατάσταση που έχουν οι πατεράδες εναντίον του ότι δεν βλέπουν τα παιδιά τους δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελληνική κοινωνία οι ίδιες οι μητέρες με τη συμπεριφορά τους έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο να αποξενώνουν τα παιδιά τους να μην τους ενδιαφέρει το πώς θα μεγαλώνουν και τι άνθρωποι θα γίνει όταν μεγαλώσουν και τι θα κουβαλάνε από την παιδική τους ηλικία, λυπάμαι για τη Νέα Δημοκρατία λυπάμαι για τον πρωθυπουργό που κρύβεται πίσω από αυτή την κατάσταση γιατί είναι ένα εθνικό θέμα η αποξένωση των παιδιών τα μεγάλα ποσά διατροφής που οι δικαστές δικάζουν καταφέρνουν να διαλύσουν τον ένα γονιό . Πρέπει να ξέρουμε στο εξής όταν παντρεύεσαι μία γυναίκα της κάνεις ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο μέχρι τα 18 που θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου αν χωρίσεις. αυτή η κυβέρνηση ήταν πάντα η ίδια και πριν 50 χρόνια και τώρα . Τα ίδια έκαναν και οι συριζαίοι που κυβέρνησαν αυτή ήταν αποκλειστικά δικτάτορες εναντίον στη ζωή των παιδιών μας με τον υπουργό που είχαν απάντησαν πως δεν θέλουμε συνεπιμέλεια , όλοι αυτοί μαμάδες και μπαμπάδες που έχουν προβλήματα αποξένωσης από τα παιδιά τους να μην το ξεχάσουμε θα έρθουν εκλογές τα τρία αυτά κόμματα που κυβερνάνε τη χώρα χρόνια με λιγότερο το ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μην ξανα δούν δικό μας ψήφος ο υπουργός κατάφερε μετά από τόσες ανακοινώσεις στη Βουλή να έρθεις σήμερα σαν ένα μικρό ανθρωπάκι και να μας μιλήσει για τα αντίθετα αυτοί είναι οι πολιτικοι στην Ελλάδα . Ο σκοπός φυσικά όλων αυτών είναι να διαλύσουν την ελληνική οικογένεια και το πράττουν με μαθηματική ακρίβεια. Δεν ξεχνώ………,

    Reply
  2. αρης

    Παρακολουθώ την διαδρομή του Κου Παπαρηγόπολου απο τις αρχές 2015, μετά απο τόσα χρόνια έχει και ο ίδιος κατανοήσει ότι ο Κος Υπουργός μετα απο 1,5 χρόνο διακυβερνησης ΝΔ δεν θα φερει συνεπιμέλεια. Απλά θα νομοθετήσει την ελάχιστη υποχρέωση μας τα παιδιά να μην αποξενώνονται βάιως απο πατέρα με μία δικαστική απόφαση. Είναι η νομολογία του ΕΔΔΑ και θα έπρεπε όυτως ή άλλως να συμμορφωθούμε.
    Η πίεση απο τους πατεράδες τόσα χρόνια ήταν απο ελάχιστη μέχρι μηδενική. Θα εκθειάσω την συνδρομή των γυναικών και δη των νεαρών γυναικών που έχουν κατανοήσει είτε απο προσωπική πείρα με τους ανιόντες τους είτε απο υποθέσεις τρίτων ότι το όλο σκηνικό είναι νοσηρό.
    Οι πατεράδες πολεμιστές του facebook προσέφεραν μηδενική πίεση, όλα οφείλονται στις γυναίκες, αυτές ανεδειξαν το θέμα και τις ευχαριστούμε.
    Επειδή σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου ήμουν παρόν, στις τελευταίες ιδίως, οι γυναίκες ήσαν περισσότερες.
    Αυτά για να καταλάβει ο αναγνώστης γιατι τελικά ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ.
    Αυτό δε που μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η οποία όυτε λίγο ούτε πολύ μας είπε οτι το πρόβλημα της είναι μην μειωθούν οι διατροφές στους εχοντες ήδη την επιμέλεια. Αναρωτιέμαι αυτό έιναι το πρόβλημα τους, να τα αρπαξουν? Τα παιδιά τους τελικά ειναι ένα μέσον για να τα αρπαζουν?
    Δεν μπορώ να το σκεφτώ αλλιως. Η διατροφή ειναι η συνεισφορά του κάθε γονιού στην ανατροφή των παιδιών του.
    Το Συνταγμα μας λεει ότι και οι δυο γονείς έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το Ελληνικό νομολογιακό έθιμο της έκπτωτης, δηλαδή το να ζούν μαζί σου τα παιδιά είναι επάγγελμα και αμοίβεται πλουσιοπάροχα βλέπω αναιρέι τις διακυρήξεις του Κου Λοβέρδου περί ισότητας.
    Επειδή και ο Κος Αμυρας αλλά και Ο Κος Λοβέρδος είναι οι πρωτεργατες αυτής της κίνησης, χωρίς να ξεχάσουμε εναν νέο βουλευτή τον Κο Μπουτσικάκη αλλά και τον Κο Χαρακόπουλο, επίσης τον Κο Μπογδάνο που με εξέπληξε θετικά, έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα ανθρωπιστές σε αυτήν την χώρα και οι εγκληματικές συντεχνίες δεν έχουν διαβρώσει τα πάντα, ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ και πιο πολύ τους ευχαριστούν τα παιδιά μας.
    Ο αγώνας ενάντια στην αποξένωση τώρα αρχίζει..Ο Κος Τσιάρας πρόδωσε την ίδια την ΝΔ, Τον πρόεδρο, τις ψήφους μας.
    αναμένουμε αντικατάσταση του για να διεκδικήσουμε τα αυτονότητα.
    Ο λαος καταψήφισε τους αποξενωτές μία για πάντα.

    Reply
    1. Μαχομενος

      Αδερφε μια χαρα βγαζει τον πραγματικο τους εαυτο η εκπροσωπος του πασοκ το μονο που τις ενδιαφερει ειναι η διατροφη και τπτ αλλο.
      Απλα το εχουν παραξηλωσει το θεμα να τα θελουν ολα δικα τους και κτημα τα παιδια και φερε και το χρημα πλεον ηταν τοσο φανερο που δεν μπορουσαν να κρυφτουν.
      Με τον υπαρχων νομο του παρτα ολα καλη μαμα.για το μονο που ειχαν να παλεψουν ηταν για το χρημα ποσο περισσοτερα θα παρουν.
      Αφου επερναν την επιμελεια μπορουσαν με ευκολια μπορουσαν να πανε και στην κρητη και στην τουρκια ακομα ανεμποδιστα.
      Λοιπον για αυτο πρεπει να τελειωνει το ωραιο κολπακι που ειχαν βρει και να θεσπισθεί η συνεπιμελεια χθες.

      Reply
  3. Πανος

    Δεν πρέπει τώρα την κρίσιμη στιγμή να λέμε εμείς και αυτή.
    Όλοι μαζί να πετύχουμε τον στόχο μας και να γίνουν πράξει όλα αυτά που έχει υποσχεθεί ο υπουργός οποίος υποστηρίξει ότι είναι συνεπιμελεια κάτι που θα αφήσουν αόριστο και θα είναι βαφτισμενο συνεπιλεια τότε θα βρεθεί απέναντι μας.
    Το χειρότερο είναι να σου υπόσχονται πράγματα και να νιώθεις ότι έχεις ελπίδα και μετά να σου γκρεμίζουν τα όνειρα.
    Τα συγχαρητήρια μου στον κύριο Παπαρηγοπούλου που ασχολείται και τρέχει τόσο καιρό για να δικαιώσει χιλιάδες παιδιά και να έχουν και τους δύο τους γονείς.

    Reply
  4. Νότης

    Συγχαρητήρια για την τοποθέτηση που με βρίσκει σύμφωνο.
    Απλά πιστεύω πως η φροντίδα είναι παρεμφερές με την μόνιμη κατοικία των παιδιών. Εάν αυτή είναι κοντινή και όχι όπως ίσως ξέρουν οι περισσότεροι γονείς “παίρνω τα παιδιά και φεύγω”, η φροντίδα θα είναι σαφώς πιο εύκολη.
    Γενικά ο τόπος διαμονής των παιδιών και έπειτα η σχολική τους σταδιοδρομία θα πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν κοντινότερη απόσταση των δύο γονέων. Αυτό θα έπρεπε να ορίζει ένας νόμος πιστεύω, με τον οποίο το παιδί θα αναπτύξει μάλιστα από νωρίς δική του άποψη , ίσως και επιλογή που θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του.

    Συγνώμη, αλλά ως πατέρας που τα παιδιά μου ξεριζώθηκαν άνευ λόγου σε απόσταση άνω των 500χλμ από την οικογενειακή τους κατοικία, με βλέπω να επισκέπτομαι τα παιδιά μου μια φορά το 6μηνο. Ο λόγος σαφώς είναι εκτός ταλαιπωρίας και οικονομικώς, λαμβάνοντας υπόψιν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και φυσικά την τρέχον διατροφή των τέκνων ?
    η απόσταση χρήζει νομικού πλαισίου !

    Reply
    1. Andreas

      Όπως σχολίασε και ο Νότης, μείζων ζήτημα είναι και η απόσταση. Μέχρι στιγμής ο γονέας μπορούσε να πάρει το παιδί και να πάει όπου θέλει.
      Στην περίπτωση που τα παιδιά βρίσκονται 500 ή και 1000 χλμ απόσταση από τον έως πρότινος τόπο κατοικίας τους, θα πληρώνει ο μπαμπάς διατροφή και ναύλα για να βλέπει το παιδί του κάθε πότε..;;!
      Το 1519 καταπατήθηκε στις αποφάσεις δικαστηρίων. Ιδιαιτέρως για αποφάσεις που εκδόθηκαν τους τελευταίους μήνες ή τα προηγούμενα δύο χρόνια, χωρίς να υπάρχει κατάθεση ή απόφαση αγωγής επιμέλειας, τι γίνεται;;
      Παραμένει το παιδί εκατοντάδες χλμ μακριά και το καθ ύλην και κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο είναι στην Περιφέρεια που διαμένει το παιδί;;
      Ουσιαστικά μιλάμε για αρπαγή ανηλικων. Πρέπει να νομοθετηθεί ότι αρμόδιο δικαστήριο για όλες τις αποφάσεις (προσωρινή, ασφαλιστικά, αγωγή, διαζύγιο) είναι το δικαστήριο του τόπου τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων.
      Χωρίς νομικά τερπιτια που επιτρέπουν στον γονέα να παίρνει το παιδί από την Κρήτη και να καταθέτει ασφαλιστικά στην Αλεξανδρούπολη.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *