Για το ντροπαλό νομοσχέδιο

 Τάκης Χατζής : δε μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο

 

 

Μιλώντας για το νομοσχέδιο στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στη τηλεόραση του Αλφα την 27η/1/2021 ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης  ανέφερε απόψεις με τις οποιές διαφωνούμε. 

 

Ο ίδιος έχει ανοίξει το ζήτημα, έχει μιλησει  κατ’ επανάληψη για τη συνεπιμέλεια, μίλησε για την επιστήμη και τώρα ανοίγει το διάλογο.

 

Ας συμβάλουμε σε αυτόν. 

 

 

 

 

Ναι κύριε Υπουργέ, εμείς είμαστε Σουηδία. Εσείς είστε όργανο της Ελληνικής Πολιτείας με καθήκον τη προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν δικαιούστε να λέτε τέτοια λόγια. Δεν έχουν άλλα δικαιώματα τα παιδιά στη Σουηδία και άλλα στην Ελλάδα.

 

Εμείς κύριε Υπουργέ θέλουμε λύσεις. Δε θέλουμε να μας δείξετε την αφετηρία. Αν δεν το πάτε μέχρι τέλους, καλύτερα μη κατεβάσετε νόμο. Αν είναι να νομοθετήσετε τη νομολογία με άλλο ένδυμα, τότε καλύτερα αφήστε να φέρει τη συνεπιμέλεια  κάποιος άλλος αργότερα.

 

Κύριε Υπουργέ  το Point System δε σταμάτησε τα τροχαία, θα σταματήσει τη κακοποίηση; Σήμερα απαγορεύονται όλες οι παραβάσεις που αναφέρατε. Τιμωρήθηκε ποτέ κανένας  για αυτές, π.χ. αν δεν εφαρμόζει κάποιος μια απόφαση επικοινωνίας; 

 

Ναι, θέλουμε τη διαμεσολάβηση κύριε Υπουργέ, προαιρετική όμως και στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας / συφροντίδας, όταν οι γονείς θα ξέρουν ότι, αν δεν τα βρουν συναινετικά ή με τη διαμεσολάβηση, θα πάνε στο δικαστή για να πάρουν  ίσο χρόνο, ίση φροντίδα, ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις και οι δύο. Αλλιώς η διαμεσολάβηση θα γίνει ένα επιπλέον κόστος στο διαζύγιο και μάλιστα αμέσως μετά τη μείωση κόστους που έφερε ο Σύριζα στέλνοντας το διαζύγιο από το δικαστή στο συμβολαιογράφο.

 

Και μην συγχέετε τη συναπόφαση με τη συνεπιμέλεια. Συνεπιμέλεια ωσημαίνει κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα. Σήμερα έχουν οι γονείς κοινή γονική μέριμνα αλλά όχι κοινή επιμέλεια / φροντίδα. Να γράψτε ρητά στο νέο νόμο ότι θα παραμένει κοινή η μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα.

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει «γονέας με τον οποίο το παιδί συνήθως διαμένει» δηλαδή πρωτεύων και δευτερεύων γονέας. Ούτε διάκριση για τα παιδιά εκτός γάμου.

 

Και κύριε Υπουργέ οι γονείς δεν επικοινωνούν με το παιδί, το μεγαλώνουν. Οι τρίτοι επικοινωνούν με το παιδί.

 

 

Σήμερα η συνεπιμέλεια / συνφροντίδα  είναι υποχρεωτική. Αν δεν είναι υποχρεωτική, τότε, μόλις γεννηθεί ένα παιδί, θα πρέπει να πηγαίνουν οι γονείς του στο δικαστή για ν’ αποφασίζει αυτος ποιος θα το μεγαλώσει. Ο πατέρας ή η μητέρα;

 

Η συνεπιμέλεια βέβαια πρέπει είναι υποχρεωτική μόνο για το δικαστή. Οι γονείς μπορούν ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι θέλουν.  Τι θέλουν οι εκπρόσωποι της ένωσης κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας; Να γυρίσουμε στη πατρική εξουσία αλλά γένους θηλυκού;

 

Και ο χρόνος πρέπει να είναι ίσος. Μόνο με αιτιολογημένη απόφαση μπορεί να περιοριστεί από το δικαστή στο 1/3  κατά τη σχολική χρονιά ενώ τις σχολικές διακοπές πρέπει να τις μοιράζονται εξίσου οι  γονείς. Όπως γίνεται σήμερα. Και όταν μετράμε χρόνο, μετράμε διανυκτερεύσεις, όχι απογεύματα. Γράψτε το κύριε Υπουργέ.

 

Το παιδί έχει δικαίωμα να το ανατρέφουν και οι δυο γονείς του (διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού). Είναι προτατευόμενο δικαίωμα όπως όπως το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην υγεία κα. Όπως δεν πάμε στο δικαστή για ν’ αποφασίσει αν ένα παιδί θα ζήσει ή αν θα δεχθεί φροντίδα υγείας, έτσι δεν μπορεί ν’ αποφασίζει ο δικαστής για το αν θα το ανατρέφουν και οι δυο γονείς του. Τα δικαιώματα ισχύουν και εξασφαλίζονται για όλους.

 

Το συμφέρον του συγκεκριμένου παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να παρθεί μια απόφαση που αφορά το παιδί από ένα κρατικό όργανο. Κρίνεται για κάθε παιδί ξεχωριστά αν θα αφαιρεθεί ένας γονέας  από τη ζωή του. Πως καταντήσαμε όμως  και, αντί γι’ αυτό που λέει ο ΟΗΕ, κατά τεκμήριο, πάντα, αφαιρείται η επιμέλεια από ένα γονέα; Αυτο το παιδι δεν έχει «το δικό του συμφέρον»;  Γιατί στο όνομα του “ξεχωριστού συμφέροντος” αυτοί που το επικαλούνται δεν καταγγέλλουν την από ετών εφαρμογή της αποκλειστικής επιμέλειας; Μήπως στη πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι η αποκλειστική επιμελεια;

 

Είναι σημαντικός ο ρόλος των δικηγόρων και της διαμεσολάβησης. Όμως την εφαρμογή και προστασία των δικαιωμάτων την εξασφαλίζουν οι κοινωνικοί μηχανισμοί προστασίας και όχι το φιλότιμο του έλληνα δικηγόρου. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι τα σχέδια ανατροφής παιδιού, οι ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, η φιλική δικαιοσύνης κα.

 

Βεβαίως και θέλουμε τα οικογενειακά δικαστήρια, αφότου εισαχθεί η κοινή ανατροφή (συνεπιμέλεια με συφροντίδα).  Όπου υπάρχει κοινή ανατροφή οι υποθέσεις λύνονται με διαμεσολάβηση και δεν πάνε στην αντιδικία. Όπου υπάρχει αποκλειστική επιμέλεια οι υποθέσεις πάνε στην αντιδικία και όχι στη διαμεσολάβηση. Και όπου υπάρχουν οικογενειακά δικαστήρια με αποκλειστική επιμέλεια χωρίς κοινή ανατροφή, οι δίκες στα οικογενειακά δικαστήρια διολισθαίνουν σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών και με περισσότερη αυθαιρεσία.

 

Ο δικαστής απομακρύνει το κακοποιητή γονέα από τη ζωή του παιδιού στο γάμο, στη διάσταση και στο διαζύγιο. Έτσι πρέπει να γίνεται.  Αυτοί που γενικεύουν και θεωρούν ένοχο κακοποίησης κάθε άνδρα έως την απόδειξη του αντιθέτου είναι οι ίδιοι που κακοποιούν τα παιδιά. Πως δίνετε στις κυρίες  που πιστεύουν κάτι τέτοιο  να μεγαλώσουν μόνες τους ένα παιδί;

 

Ο σύλλογος συνεπιμέλεια δεν κάνει δημόσιες  σχέσεις. Δεν έχει κομματικό αποτυπωμα. Γι’αυτό θα επαινέσει θερμά κάθε θετικό βήμα και θα κατακρίνει με δριμύτητα κάθε αρνητικό.

 

Αναμένουμε τη δημόσια κατάθεση του νομοσχεδίου για να επανέλθουμε με περισσότερα και πιο συγκεκριμένα σχόλια.

 

Σύλλογος Συνεπιμέλεια

 

 


 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 11 )

 1. Γιαγια

  Κυριε υπουργε μην κανετε πισω στο νομοσχεδιο για την συνεπιμελεια
  Δεν ειμαι ουτε μαμα ουτε μπαμπας..ειμαι μια γιαγια 66 χρονων που νιιωθω την αποξενωση απο τα εγγονια μου (χωρις την θεληση τους)γιατι δηλητηριαζονται απο την ασκουντα την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΑΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΠΙΤΙΑ ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ
  ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΕΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ
  ΤΗΝ ΜΑΜΑ…
  ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΣΕ ΟΤΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΑΠΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΡΕΑΣ
  ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ…..

  Reply
 2. Μαχομενος

  Ο υπουργος παιζει τον παπα εδω παπας εκει παπας που ειναι ο παπας απο περσι μας λεει για συνεπιμελεια και μετα ψαχνει να βρει εμποδια πλακα κανουμε ποιος δικαστης ρε παιδια να αποφασιζει εδω τους ελεγα να μεγαλωνω το παιδι οσο ειναι στην δουλεια η μανα του λογω του οτι εχω εβεληκτο ωραριο εγω και το δικαστηριο προτιμησε να το μεγαλωνει το παιδι νταντα και να μου χρεωνει και την νταντα στην διατροφη.
  Πραγματα που ειναι να τρελαθεις και εγραψε στην αποφαση λογω μητρικου θυλασμου λες και θα το θυλαζε η νταντα για αυτο πρεπει να ειναι σαφης ο νομος και να περιοριζει τον καθε δικαστη και δικηγορο απο το να οριζει οτι του ερχεται.
  Ευχαριστουμε ολους τους συλογους που δινουν αγωνα για να τηρηθει το δικαιο και να μπει η συνεπιμελεια στο νομικο μας δικαιο.

  Reply
 3. Μαχομενος

  Ο υπουργος παιζει τον παπα εδω παπας εκει παπας που ειναι ο παπας απο περσι μας λεει για συνεπιμελεια και μετα ψαχνει να βρει εμποδια πλακα κανουμε ποιος δικαστης ρε παιδια να αποφασιζει εδω τους ελεγα να μεγαλωνω το παιδι οσο ειναι στην δουλεια η μανα του λογω του οτι εχω εβεληκτο ωραριο εγω και το δικαστηριο προτιμησε να το μεγαλωνει το παιδι νταντα και να μου χρεωνει και την νταντα στην διατροφη.
  Πραγματα που ειναι να τρελαθεις και εγραψε στην αποφαση λογω μητρικου θυλασμου λες και θα το θυλαζε η νταντα για αυτο πρεπει να ειναι σαφης ο νομος και να περιοριζει τον καθε δικαστη και δικηγορο απο το να οριζει οτι του ερχεται.
  Ευχαριστουμε ολους τους συλογους που δινουν αγωνα για να τηρηθει το δικαιο και να μπει η συνεπιμελεια στο νομικο μας δικαιο.

  Reply
 4. ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ

  Κύριε Υπουργέ,

  Σκοπεύετε να αναφέρετε ρητά στο νομοσχέδιο του νέου οικογενειακού δικαίου τον όρο “γονεϊκή αποξένωση”; Θα τονίζεται με επάρκεια το γεγονός ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι αποτελεί μορφή παιδικής κακοποίησης-ενδοοικογενειακής βίας; Θα τιμωρούνται άμεσα και στο δέοντα βαθμό οι αποξενωτές γονείς ή θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα εξαντλείται και στο μέλλον -όπως και σήμερα- η αμεσότητα και αυστηρότητα των δικαστικών αποφάσεων μόνο σε περιπτώσεις παραβίασης δικαστικών αποφάσεων ως προς την καταβαλλόμενη διατροφή; Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι, ως πολιτικός προερχόμενος από το χώρο της Υγείας, θα πρέπει τουλάχιστον εσείς να αναγνωρίσετε την κοινωνική βαρύτητα αυτού του φαινομένου και να το πατάξετε όχι με φτηνά λόγια αλλά με έργα, λειτουργώντας πρώτα ως Επιστήμονας και κατόπιν ως Πολιτικός…

  Επίσης… Εμείς οι παππούδες που κάνουμε βδομάδες ή ακόμη και μήνες να δούμε τα εγγόνια μας, επειδή κάποιες μητέρες θέλουν για τους δικούς τους λόγους να τα κρατήσουν μακριά από τους πατεράδες τους και τις οικογένειές τους, θα πρέπει να τρέχουμε στα 70-75-80 μας χρόνια στα δικαστήρια και να καταθέτουμε την πενιχρή μας σύνταξη σε δικόγραφα και μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, με αμφίβολο πρακτικό αποτέλεσμα; Δε γνωρίζω αν έχετε ο ίδιος εγγόνια, αν όμως έχετε ή όταν τα αποκτήσετε πόσο συχνά θεωρείτε σωστό να μπορούν να σας δουν και να τα δείτε;

  Διακρίνω ότι, μετά τις πρώτες ορθές τοποθετήσεις σας περί συνεπιμέλειας-γονεϊκής αποξένωσης, τείνετε συν τω χρόνω να εκτραπείτε της πορείας που είχατε κοινοποιήσει στα ΜΜΕ. Ελπίζω να επανεκτιμήσετε εγκαίρως τη στάση σας, μετρώντας τις συνέπειες της επιλογής σας με βάση τον αριθμό των συμφωνούντων με τη συνεπιμέλεια σε διεθνές επίπεδο (λειτουργώντας ως Επιστήμονας) και όχι με βάση εγχώρια “ψηφαλάκια” και ικανοποίηση λοιπών συντεχνιακών συμφερόντων (λειτουργώντας ως παλαιάς κοπής Πολιτικός).

  3 γενιές Ελλήνων, παιδιά-πατέρες-παππούδες, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποια ιδιότητα σας θα βαρύνει τελικά περισσότερο στην τελική σας απόφαση.

  Reply
 5. ΑΓΓΕΛΟΣ

  Είναι εντελώς απαράδεκτο το οτι είπε ενας Υπουργός ότι ο δικαστής θα έχει σαν βαση το 1/3 και θα εξετάζει αν θα φτάνει στο παραπάνω, μέχρι και στο γενναίο 1/2.
  Άκουσον άκουσον, γενναίο…..
  Γενναίο το να εχουν οι γονείς ίσα δικαιώματα!
  Πραγματικά ντροπή!
  Όχι κύριε Τσιαρα, σαν βάση πρέπει να ειναι το 1/2. Αν δεν γίνεται αυτό, θα πρέπει να γράψει ο νομοθέτης κάποιους συγκεκριμένους λόγους οπου ΑΝ δεν πληρούνται, να υπάρχει μικρότερος χρόνος!
  Κοροϊδευόμαστε τώρα; Οι ίδιοι δικαστές θα είναι με τη νοοτροπία που έχουν! Όλοι οι μπαμπάδες το 1/3 θα παίρνουν! Είδαμε την κρίση τους και τα μυαλά που κουβαλάνε! Θα γράφουν οτι μπούρδα τους έρθει , επειδή περί γελοίων ισχυρισμών πρόκειται!
  Αυτοί που ουτε τους παιδοψυχίατρους δεν ακούνε, ούτε το νόμο ουτε την κοινή λογική!
  Να γραφτεί οτι βαση θα είναι το 1/2 και αν δεν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, να μην μπορεί κανενας δικαστής να κάνει διαφορετικά!
  Φτασαμε σε σημείο να τους χαϊδεύουμε και να παρακαλαμε να βλέπουμε τα παιδιά μας; Εως πότε;;
  Επίσης αν δεν γραφτεί οτι θα ειναι με διανυκτερεύσεις, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα!
  Αυτό που τους καίει ειναι να παίρνουν διατροφες και εχουν και θράσος που λενε να τα βλεπουν τα παιδιά οι μπαμπαδες, να υπαρχει συνεπιμέλεια αλλα να μην κοπουν οι διατροφες! Γελοίο εχει καταντήσει! Ισα δικαιωματα, ισα χρονο, ισες υποχρεωσεις και τα εξοδα του Παιδιού δια δύο! ΜΌΝΟ αυτο ειναι ΣΩΣΤΗ συνεπιμέλεια!
  Αλλιώς μην κατεβάζετε τίποτα!
  Ταυτόχρονα, να έχουν εξοντωτικές ποινές οσοι παραβιαζουν δικαστικές απιφασεις, και ειδικά αν πρόκειται για παρεμπόδιση επικοινωνίας να υπάρχει μόνιμο αυτοφόρω, μεχρι να βρούνε τον γονέα και να δικάζεται ΆΜΕΣΑ!!
  Κάνουν 3 χρόνια να δικαστουν και κάνεις δεν ενδιαφέρεται!
  Που ζούμε;;

  Reply
 6. Μιχαήλ

  Αξιότιμοι κύριοι αν δεν περάσει και τώρα από τη Βουλή το νομοσχέδιο περί συνεπιμέλειας όπως πρέπει να περάσει γιατί δεν πάμε όλοι μαζί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων…; Το ρωτάω εδώ και 6 χρόνια αυτά. Στρασβούργο και ξεκινάει η διαδικασία… Γιατί δεν πηγαίνουμε…;;;; Αφού μας κοροϊδεύουν.. Δε το βλέπετε…;;;;

  Reply
 7. Κωνσταντινος Δημοπουλος

  Η μητερα του υιου μου με τον μανδυα του αυτισμου δεν με αφηνει να βλεπω τον υιο μου..τι σποφασεις δικαστικες ειναι αυτες κ υπουργε στην Ελλαδα του 2021 δε ντρεπομαστε λιγο? Κιαν ενα παιδι ειναι αυτιστικο του απαγορευεται να εδει πατερα? Ποιος το ρωτησε? Οτι θελει η μανα και οπως θελει? Μονο η δικαιοσυνη ξερει να μου βγαλει διατροφη 600ευρω? Ντρεπομαι για την πτριδα μου οσο γινονται ακομη σποξενωσεις παιδιων με τον γονεα τους εντελως αυθαιρετα.

  Reply
 8. Ντίνα

  Οι σημερινοί άνδρες θέλουν και είναι ικανοί να μεγαλώνουν κι αυτοί τα παιδιά τους όπως και οι γυναίκες, ίσως και καλύτερα θα έλεγα… Ο γαμπρός μου ασχολείται περισσότερο με το παιδί του, ο γιος μου αντικαθιστούσε τους γονείς του ανηψιού του όταν εκείνοι δεν μπορούσαν….
  Και όταν αυτοί οι άνδρες πατεράδες παίρνουν διαζύγιο στη χώρα μας από τη μητέρα των παιδιών τους, έρχεται το δικαστήριο και τους βγάζει ακατάλληλους, τους κάνει ανεπιθύμητους επισκέπτες στο ίδιο τους το παιδί….😥

  Reply
 9. Πανος

  Λοιπόν είναι πολύ γελασμενος ο υπουργός αν νομίζει ότι θα μας κοροϊδέψει η παραπλάνηση άμα δεν μπορεί να κάνει πράξεις τις εξαγγελίες του καλύτερα να σηκωθεί να φύγει.
  Ας μπει ο κύριος Αμυράς υπουργός δικαιοσύνης.
  Η ο Λοβέρδος να τελειώνουμε αλλιώς υπάρχουν και άλλα μονοπάτια πλέον με την σεισπηρωση που έχουμε πλεον όλοι όσοι επιθυμούμε την συνεπιμελεια.

  Reply
 10. Αρης

  Επειδή υπάρχουν πολύ πιό έξυπνοι απο εμένα και σίγουρα καλύτεροι γνώστες του Δικανικού και Δικαιακού μας συστήματος,
  Επειδή το να διαβάσεις τον Τσιάρα αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν χρειάζεται ευστροφία, εδώ αποδίδω εύσημα στον εαυτόν μου,
  Επειδή το Τσιάρα καθ εξιν αναφέρεται σε συνεπιμέλεια απο την πρώτη ερώτηση Λοβέρδου κιόλας (οράτε 1η ερώτηση Λοβέρδου),
  Επειδή 2 χρόνια “προυπηρεσία” με τσιάρα και τα περί νομοθέτησης συνεπιμέλειας απο τον ίδιον έχουν απαντηθεί ήδη απο την πρώτη απάντηση που εδωσε στον Λοβέρδο (οράτε 1η ερωτηση Λοβερδου).
  Ζητώ και απευθύνω παράκληση στον Σύλλογο Συνεπιμέλεια -Κοινή Επιμέλεια να αποτανθεί απευθείας στην γραμματεία του Πρωθυπουργού & Προέδρου της ΝΔ ώστε να γνωστοποιήσουν στον Προεδρο που το πάει ο Κος Τσιάρας.
  Οκτώ χρόνια δεν ήταν αρκετα Κε Πρόεδρε”? Εσείς δεν μασήσατε τον Κοντονή θα Σας την βγεί ο Τσιάρας?

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *