Δελτίο Τύπου Οκτώβριος 2016


ταμπελάκι2 (2)

 

Η προσπάθεια για κοινή επιμέλεια των παιδιών κερδίζει έδαφος !

Κοινή Επιμέλεια Παιδιών : ένα ακόμα σοβαρό βήμα

Δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη δεύτερη ερώτηση του βουλευτή κ. Λοβέρδου ότι θα φέρει για ψήφιση νομοσχέδιο το Δεκέμβριο

 

     Η κοινή ανατροφή των παιδιών, δηλαδή η κοινή επιμέλεια των παιδιών των χωρισμένων γονέων με ίσο χρόνο και φροντίδα και από τους δύο, αφορά ένα τεράστιο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας. Πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, η κοινωνία των πολιτών, έχουν ταχθεί υπέρ της.

 

    Ερωτήσεις στην Βουλή σχετικά με το θέμα έχουν υποβάλλει οι βουλευτές κ.κ. Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Αμυράς (Το Ποτάμι) ενώ τοποθετήθηκε υπέρ δημόσια και ο βουλευτής κ. Κόκκαλης (ΑΝΕΛ). Συνολικά Εκπρόσωποι πέντε πολιτικών κομμάτων της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ) τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης.

 

     Την Παρασκευή 21/10/2016, σε νέα ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λοβέρδου ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, αναγνώρισε το πρόβλημα, συμφώνησε στην λύση της κοινής επιμέλειας και διαβεβαίωσε ότι το θέμα απασχολεί τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεσμεύτηκε να φέρει το σχετικό σχέδιο νόμου το Δεκέμβριο. Διαβάστε εδώ το τι ειπώθηκε

 

     Σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και συσπείρωση του πολιτικού και επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας διαδραμάτισε η μεθοδική προσπάθεια του Συλλόγου Συνεπιμέλεια η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης δια ζώσης και μέσω αλληλογραφίας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες και εκπροσώπους όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση του νόμου με την εισαγωγή της κοινής ανατροφής παιδιών (συνεπιμέλεια).

 

     Πέρα από τις απευθείας επαφές υπενθυμίζουμε ότι είχε διοργανωθεί από τον ίδιο σύλλογο σημαντική επιστημονική ημερίδα τον Μάιο του 2016 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου για πρώτη φορά δημόσια και σε μεγάλο αριθμό, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας τάχθηκαν υπέρ της άμεσης μεταρρύθμισης με την εισαγωγή της συνεπιμέλειας.

 

     Σημειώνουμε ότι η κοινή ανατροφή είναι ζήτημα του δικαίου δικαιωμάτων του παιδιού (δικαιωμάτων του ανθρώπου) και όχι απλά του οικογενειακού όπως π.χ. η υιοθεσία και η αναδοχή παιδιών.

 

     Τις κατευθυντήριες γραμμές για το μοντέλο ανατροφής δίνει το πρόσφατο ψήφισμα 2079/2015 της Επιτροπής Ισότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης των 47 κρατών το οποίο ψήφισε και η Ελλάδα.

      Προς διευκόλυνση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και προς επιτάχυνση της διαδικασίας η επιστημονική εταιρεία “Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής Ελλάδος” – Σύλλογος Συνεπιμέλεια έχει έτοιμο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει συνταχθεί από επιστημονική ομάδα ακαδημαϊκών ανώτατης βαθμίδας και με εμπειρία σε νομοπαρασκευαστικό έργο, έτοιμο προς ψήφιση.

 

Τα βασικά σημεία του είναι:

 

– σε περίπτωση διάστασης – διαζυγίου η επιμέλεια παραμένει κοινή.

– καταργούνται όλες οι διατάξεις για τα παιδιά εκτός γάμου.

-·ως τόπος κατοικίας του παιδιού ορίζεται ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων και αλλάζει μόνο με συμφωνία των γονέων ή δικαστική απόφαση.

– η επικοινωνία καθίσταται υποχρέωση των γονέων και όταν καθορίζεται από το δικαστήριο είναι ίσος χρόνος (κατ’ ελάχιστον το 35 % με κάθε γονέα περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων).

Κατά την άποψη του συλλόγου τα παραπάνω σημεία και η υποχρεωτικότητα τους, είναι κομβικής σημασίας και θα πρέπει να αποφευχθούν ημίμετρα τα οποία θα διατηρήσουν το σημερινό κακοποιητικό καθεστώς.

 

     Τέτοια ημίμετρα είναι για παράδειγμα η κοινή επιμέλεια μόνο μετά από συμφωνία και των δυο γονέων – που υπάρχει σήμερα – και ο λειτουργικός μερισμός της επιμέλειας.

 

     Ο νόμος απαιτείται κυρίως για να κάμψει ένα ισχυρό δικαστικό έθιμο που δημιουργεί ένα νικητή γονιό και ένα ηττημένο γονιό και φυσικά ένα ηττημένο παιδί.

 

     Η κοινή επιμέλεια και οι νέες ρυθμίσεις θα ελαχιστοποιούν την αντιδικία και θα προκρίνουν τη συναίνεση και τη μεσολάβηση.

 

 

     Ο Σύλλογος μας είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για πρόσθετη πληροφόρηση και επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα της κοινής επιμέλειας, ενώ στο επόμενο διάστημα σκοπεύει να εντείνει την προσπάθεια με δράσεις και πρωτοβουλίες για να γίνει κατανοητό ότι η κοινή επιμέλεια είναι ένα θέμα το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες γονείς και παιδιά στη χώρα μας.

9X6

Στοιχεία επικοινωνίας και επαφής.

www.synepimelia.gr, info@synepimelia.gr,

 ++306932419799, ++306932410460

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

 1. ντροπή

  Ο υπουργός άλλαξε και η δεσμευση πήγε περίπατο, αντε αλλα 30 χρόνια για τα εγγόνια των παιδιών μας να βρεθεί άλλος να πιέσει..
  Μα μας δουλέυετε κύριοι, δεν μπορούμε να δηλώσουμε με ονοματεπώνυμα διαμαρτυρία όλοι να παει κατευεθείαν στον πρωθυπουργό, 3.000.000 Ελληνες θα απειλήσουν και ΝΔ και σύριζα.
  Δεν μας δουλευουν αυτοί, μας δουλευετε εσεις.
  ευχαριστώ

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *