Διάβημα προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ

 

Του …  Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής ΑΜΚΕ – Σύλλογος Συνεπιμέλεια».

 

ΠΡΟΣ

 

Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα,

Τον κ. Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Κράνη, 

Τον κ. Γενικό Γραμματέα κ. Π. Αλεξανδρή,

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Αυτόβουλη κατάργηση δικαστικών αποφάσεων

 

Η πρωτοφανής κατάσταση που ζούμε αυτή την περίοδο έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς γονείς με αποκλειστική επιμέλεια αυτοβούλως να παύσουν να εφαρμόζουν τις κείμενες διατάξεις (δικαστικές αποφάσεις ή εκτελεστές συμφωνίες) περί επικοινωνίας.

 

Ο επιστημονικός κόσμος αντίθετα ζητά τη διατήρηση των σχέσεων του παιδιού με τους αγαπημένους του (ΕΔΩ). Κύρια με τον γονέα του οποίου η επιμέλεια αφαιρέθηκε. Η φόρμα της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης (εφόσον δεν έχει εφαρμοστεί το αυστηρότερο μέτρο της καραντίνας) προβλέπει την περίπτωση για τα διαζευγμένα παιδιά. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις χώρες και ηπείρους (ΕΔΩ) και (ΕΔΩ).

 

Αποστασιοποίηση δε σημαίνει απομόνωση

 

Ο επιστημονικός κόσμος έχει επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία των παιδιών σε κοινωνική απομόνωση (ΕΔΩ). Ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι αποστασιοποίηση δεν σημαίνει απομόνωση από τους αγαπημένους των παιδιών (ΕΔΩ).

 

Τήρηση της νομιμότητας

 

Τα Δικαστήρια είναι κλειστά. Εάν λόγω της κατάστασης ανάγκης δεν ισχύει η απόφαση περί επικοινωνίας, τότε δεν ισχύει και η απόφαση περί επιμέλειας.

 

Φαινόμενα αυτοδικίας (ΕΔΩ), απελπισίας (ΕΔΩ ή εγκληματικές ενέργειες (ΕΔΩ) είναι ορατός κίνδυνος για την κοινωνική ειρήνη και τη νομιμότητα λόγω της παράτασης των αναγκαίων μέτρων. Ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει του Πάσχα, περίοδο κατά την οποία όλοι οι γονείς με δικαίωμα επικοινωνίας περιμένουν να περάσουν, μετά τα Χριστούγεννα και πριν το καλοκαίρι, κάτι περισσότερο από δύο νύχτες το μήνα.

 

Κοινωνική μέριμνα για τα κατοικίδια καμία μέριμνα για τα παιδιά.

 

Και ενώ ορθά η πολιτεία έχει δείξει εξαιρετική ευαισθησία για τις πραγματικές ανάγκες των κατοικίδιων, σιωπή περιβάλλει τις πραγματικές ανάγκες μεγάλης κατηγορίας παιδιών. Ενός παιδιού  στα τέσσερα οι γονείς δεν ζουν μαζί. Ένα παιδί επίσης στα δέκα γεννιέται εκτός γάμου των γονέων.

 

Όταν διαφωνούν οι γονείς, μόνη η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αναλάβει το καθήκον της ρύθμισης της ζωής και προστασίας του συγκεκριμένου παιδιού. Ενώ τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα για τα παιδιά, περιμένουμε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει τρόπο τήρησης της νομιμότητας και άσκησης της επικοινωνίας.

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα δώσει λύση

 

Κύριε Υπουργέ, πάνω σας και στην επιστημονική σας ιδιότητα στηρίζονται οι ελπίδες της κοινωνίας. Ο νομικός κόσμος δεν μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο μόνος του βρέθηκε. Εσείς ως φορέας της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα δώσετε με σαφήνεια τις κατευθύνσεις για την πρόταση, ψήφιση και μελλοντική ερμηνεία των διατάξεων που θα θεσπιστούν σε υλοποίηση του δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου.

 

Ο Υπουργός θα δώσει κατευθύνσεις στη νομοπαρασκευαστική και όχι το αντίθετο.

 

Η συνεπιμέλεια που εξαγγείλατε κύριε Υπουργέ σημαίνει ότι : οι γονείς εξίσου ανατρέφουν τα παιδιά τους είτε ζουν μαζί είτε όχι, ότι το παιδί έχει ως τόπο νόμιμης κατοικίας το τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του, ότι εκ του νόμου όταν το Δικαστήριο ρυθμίζει θα διατηρεί κοινή την επιμέλεια και ο χρόνος που θα περνά το παιδί με κάθε γονέα του θα είναι ίσος, θα καταργηθούν οι διατάξεις για τα παιδιά εκτός γάμου και θα λειτουργήσουν μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας (δικαστικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, σχέδια ανατροφής παιδιών, κα).

 

Όλ’ αυτά σαν σκοπό έχουν να οδηγήσουν και τους δύο γονείς στο ίδιο ύψος ώστε να συμφωνήσουν το καλύτερο για τα δικά τους παιδιά. Και πρωταρχικό μέλημα της δικαιοσύνης πρέπει να είναι το να διατηρήσουν τα παιδιά εξίσου σχέσεις και με τους δύο γονείς (φιλική δικαιοσύνη). Μόνη λύση για να επιτευχθεί το ζητούμενο είναι η υλοποίηση των ερμηνευτικών οδηγιών του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Αν νομοθετηθεί κάτι λιγότερο απλά θα βρεθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη είκοσι χρόνια πίσω αντί να παραμείνει τριάντα χρόνια πίσω.

 

Η πανδημία αποτελεί ένα crash test της νομοθετικής αλλαγής που εξαγγέλθηκε.

 

Αναγκαία η παρέμβασή σας για την τήρηση της νομιμότητας.

 

Αναμένουμε την διευκρίνιση από τη Πολιτεία ότι, πολύ περισσότερο σε καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας, και οι δύο γονείς είναι οικείοι του παιδιού, και τα δύο σπίτια τους σπίτια του παιδιού. Ότι οι διατάξεις για επικοινωνία τηρούνται. Ότι μόνο η Ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να καταργήσει ή τροποποιήσει δικαστικές αποφάσεις. Και τέλος ότι η παράνομη απομόνωση συνιστά ενδοοικογενειακή ψυχολογική βία.

 

Σύλλογος Συνεπιμέλεια

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 2 )

  1. Στροσκιδου Ρανια

    Έχω συνεπιμελεια με τον εν διάσταση σύζυγό μου..Δεν μου δίνει διατροφή…Ενώ έχει εκδικαστεί διατροφή 420 ευρώ.
    Εν μέσω πανδημίας στη Σαντορίνη που ζω δεν έχουν ανοίξει οι επιχειρήσεις..Και ρωτώ πως να ζήσω εγω? Να σημειωθεί ότι ούτε ταμείο ανεργίας παιρνω…

    Reply
    1. gonisAdmin Post author

      Είναι προφανές ότι δεν έχετε συνεπιμέλεια. Αφού εκδικάστηκε διατροφή, έχετε αποκλειστική επιμέλεια. Αφού δεν μορείτε να τα βγάλετε πέρα, γιατί δεν συμμαχείτε με τον μόνο φυσικό σας σύμαχο, τον πατέρα του παιδιού; Να μεγαλώσετε μαζί το παιδί. Αν είχατε συνεπιμέλεια δεν θα γράφατε αυτά που γράφετε και θα είχατε ένα πατέρα παρόντα, πρόθυμο και χρήσιμο.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *