H τήρηση της νομιμότητας

Είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο».

Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών.

Κυριάκος Μητσοτάκης 13/4/2020

 

Η τήρηση της νομιμότητας είναι ο κανόνας της κοινωνικής συμβίωσης. Μένουμε σπίτι στο όνομα της δημοκρατίας.

 

Όμως, κάποιοι γονείς με αποκλειστική επιμέλεια, όχι πάντα μητέρες, ενόψει της CoVid-19  βρίσκουν ευκαιρία να μην εφαρμόζουν τη δικαστική απόφαση για επικοινωνία, ιδίως αυτές τις μέρες του Πάσχα.

 

Δεν έρχομαι, ο μπαμπάς έχει κορονοϊό” έβαλε ο κακός γονέας να πει το ηλικίας 5 ετών αγοράκι στο πλήρωμα του περιπολικού.

 

Οι κακοί γονείς ξέρουν ότι για τη παράβαση δικαστικής απόφασης επικοινωνίας δεν εφαρμόζεται στη πράξη η αυτόφωρη διαδικασία, ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία, ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά, ότι τελικά κανείς δεν ενδιαφέρεται για να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.

 

Αν λόγω “κατάστασης ανάγκης” δεν ισχύει η απόφαση επικοινωνίας, τότε γατί να ισχύει και η απόφαση επιμέλειας; Όποιος γονιός έχει πιο δυνατά χέρια θα πάει να πάρει το παιδί, να το πάει σπίτι του και μετά να πει ότι δεν μπορεί το παιδί να βγει έξω γιατί “έχει κορονοϊό“.

 

Τι περνάει έτσι στο παιδί : Ο ατυχής γονέας είναι ο μη οικείος, ο επικίνδυνος, ο μολυσματικός τρίτος. Το σπίτι και το περιβάλλον του άλλου γονέα δεν είναι σπίτι του παιδιού. Τα συναισθήματα του παιδιού με τον ατυχή γονέα περνάνε μέσα από τη θέληση και τη διάκριση του γονέα της αποκλειστικής επιμέλειας. Και όλ’αυτά παρά τις συστάσεις των αρχών και των επιστημόνων.

 

Έντρομοι είδαμε πρόσφατα γονείς σε απόγνωση γιατί χάσανε τα παιδιά τους να προχωρούν στο έγκλημα, την αυτοκτονία, την αυτοδικία, την αρπαγή ανηλίκου. Ο εγκληματίας στις περιπτώσεις αυτές στράφηκε κατά του άλλου γονέα ή κατά του εαυτού του. Αν τελικά κάποιος εγκληματικά στραφεί κατά αυτού που τον οδήγησε στην απόγνωση; Είναι μια προβλέψιμη  απειλή για τη δημοκρατία.

 

Ο σύλλογος συνεπιμέλεια έκανε αρχικά διάβημα προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, 

 

στη συνέχεια διάβημα προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  20200330 υπόμνημα Χαρδαλιά στη συνέχεια του οποίου ο καθ. Σ. Τσιόδρας έδωσε τη διευκρίνιση ότι “αποστασιοποίηση δεν σημαίνει απομόνωση”,

 

στη συνέχεια διάβημα προς την Αστυνομική Διεύθυνση η οποία εξέδωσε το συνημμένο έγγραφο  1244-20-751973.

 

Συμφωνούν όλοι ότι οι αποφάσεις επικοινωνίας  πρέπει να τηρούνται.

 

Εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης για σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

 

Το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών  επιθυμεί ο κ. πρωθυπουργός.

 

Το αισιοδοξο μέλλον το έχει εξαγγείλει ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Το σκληρό παρόν το κρατά στα χέρια του ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

 

Σήμερα δεν υπάρχουν νομοθετικά ή διοικητικά μέτρα  που μπορούν να ληφθούν για να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις. Μπορούν όμως άμεσα να ληφθούν δικαστικά μέτρα.

 

Από την εποχή των παιδιών των φαναριών έχει ανατεθεή η προστασία των παιδιών στον εισαγγελέα (ανηλίκων).

 

Άρθρο 1532 Αστικού Κώδικα, Συνέπειες κακής άσκησης.

Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την Επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρησικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ` αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξεις οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.

Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή, αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή, ακόμη, και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή και να διορίσει επίτροπο”.

“Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός τριάντα ημερών.”

 

Ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι προϊστάμενος των εισαγγελέων και των αστυνομικών δυνάμεων της επικράτειας.

 

Ενόψει των μέτρων μπορεί να δώσει οδηγίες προς τα Αστυνομικά Τμήματα να διαβιβάζουν στην κατά τόπο αρμόδια εισαγγελία ανηλίκων κάθε καταγραφή συμβάντος μη τήρησης επικοινωνίας.

 

Επίσης να δώσει εντολή προς την εισαγγελία (ανηλίκων)  να σχηματιστεί κοινωνικός φάκελος για κάθε παράβαση προκειμένου να ζητήσει ο Εισαγγελέας, όπως είναι αρμόδιος, ως διάδικος, από το Δικαστήριο, την αφαίρεση της επιμέλειας λόγω κακής/ καταχρηστικής άσκησης.

 

Για να θεμελιώσει η «ανάγκη του σήμερα» την «αναγέννηση του αύριο» όπως οραματίζεται ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

 

Όμως  ελληνική δικαιοσύνη αυτοδιοικείται και ήδη έχει το εργαλείο (1532 ΑΚ) για να προστατεύσει τα παιδιά. Τώρα που τα δικαστήρια έχουν κλείσει.  

 

Θυμίζουμε ότι την αφαίρεση της επιμέλειας καθώς και την απόφαση της επικοινωνίας την εξέδωσε ο Δικαστής. Η Ελληνική Δικαιοσύνη ας  ασχοληθεί με τις αποφάσεις της, η κυβέρνηση με  τα διοικητικά μέτρα των Π.Ν.Π.

 

Το κοινωνικό σύνολο κάνει επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών για να μείνουμε σπίτι.

 

Επικαλείται επίσης Εξίσου κάνει επίκληση της ατομικής ευθύνης του κ. Εισαγγελέα του Α.Π. και των υπό αυτόν λειτουργών όσο μένουμε σπίτι.

 

Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος,

πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Συνεπιμέλεια

Απόψεις Επισκεπτών ( 5 )

  1. Μαρία Ντ.

    Τα ίδια με τον Χάρη και με πολλούς άλλους πατεράδες βιώνει και το παιδί μου με τη τρίχρονη κόρη του…
    Κάνε λίγο υπομονή Χάρη, όπως λέω και στο παιδί μου κι έχω ελπίδες ότι σύντομα, θα ψηφιστεί πια αυτός ο νόμος της ” συνεπιμέλειας”.
    Άσε σε παρακαλώ τώρα το ρακι γιατί το παιδί σου θα σε χρειάζεται στο άμεσο μέλλον…ελπίζω αυτός ο νόμος να υποχρεώνει τον πατέρα να βλέπει το παιδί του κατά το ήμισυ με τη μητέρα του.
    Ο γιος μου μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια γιατί πέθανε ο πατέρας του.
    Το παιδί του πάλι μεγαλώνει σε μονογονεϊκή οικογένεια, παρόλο που ο πατέρας του βρίσκεται στη ζωή και ενδιαφέρεται και το υπέρ αγαπάει και το φροντίζει οικονομικά από μακριά πάντα, εξαιτίας της αποκλειστικής επιμέλειας που έδωσε το δικαστήριο στη μάνα και της μη εφαρμογής κυρώσεων για μη εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.
    Τα παιδιά θέλουν και τους δύο γονείς και όλους τους συγγενείς….ΑΜΕΣΑ συνεπιμέλεια.

    Reply
  2. Παναγιωτης

    Φιλε χαρη ψυχραιμια δεν θα κερδισεις τπτ φωναζοντας και να κανεις φασαρια στην αστυνομία ισα ισα φενεται με αυτο τον τροπο οτι φταις εσυ κρατα τα νευρα σου,κανε τις μηνύσεις σου παντα ηρεμος και καποια στιγμη θα δικαιωθεις.προσωπικα εμενα η αστυνομια με βοηθησε οταν με ηρεμο τροπο καταλαβαν τι γινεται σε φασαριες στημενες που εκανε η πρωην γυναικα.και πλεον τηρει τα πραγματα.
    Οσον αφορα την νεα δημοκρατια και τον υπουργο να δουμε τι θα κανει ακουμε οτι θα ρυθμιστει ελπιζω να γινει για το καλο των παιδιων.

    Reply
  3. ΑΡΗΣ

    Φίλε Χάρη χρόνια πολλά.
    Εχω να σου συστήσω τα εξής: ή χτυπηθείς ή δεν χτυπηθείς θα καταφέρεις να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Δεν φτάινε οι κυρίες, φταίνε οι ψεύτες υπουργοί που μας έχουν αποξενώσει απο τα παιδιά μας 1 χρόνο τώρα συστήνοντας μία ομάδες εργασίας μία Νομοπερασκευαστικές εξυπηρετώντας συντεχνίες.
    Η ΝΔ είναι κόμμα ισότητας, θεωρώ ότι αν δεν αντικαταστήσουν ΑΜΕΣΑ τον παλιάνθρωπο που μας κόστισε 1 χρόνο μακρυά απο τα παιδιά μας οι αντιδράσεις θα ειναι ΣΦΟΔΡΕΣ.
    Με ή χωρίς Κορωνοιό το πολιτισμένο έλαβε τέλος. Η η ΝΔ θα διώξει άμεσα τον ψευτη υπουργό ή θα αυτοκτονήσουν. Τόσο απλά.
    Να εισαι στην διάθεση του συλλόγου.Πίστεψε με δεν έχει καμμία διάθεση να πάει με τα νερά τους.

    Τέτοιο Αρμαγεδώνα δεν πρόκειται να ξαναζήσουν οι παλιανθρώποι.

    Reply
  4. Χάρης

    Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό κρίμα τα παιδάκια να μείνουν χωρίς πατεράδες

    Reply
  5. Χάρης

    Sos είμαι πατέρας μιας κορούλες 2 χρόνων βιώνω ακριβώς αυτά που λέτε η ψυχολογία μου είναι κομματιασμένη έχω να δω την μικρή 59 μέρες καο με τον ιο βρήκαμε πάτημα γιατί ζει με τους γονείς και είναι σε ευπαθή ομάδα μάλιστα επικαλείται ότι μίλησε με την πολιτική προστασία και της είπαν ότι καλά κάνει δεν έχω καμία εποικινωνια έχω αναγκαστεί να την μπλοκάρω γιατί με συκοφαντεί και στέλνει εμμετικά μνμ το προηγούμενη ΣΚ που ήταν να την πάρω φωνάξω το 100 σε τρέμουμε η κατάσταση μάλιστα το όργανο μου λέει καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας είμαστε εμείς εδώ τώρα το αποτέλεσμα ήταν να μην συμβεί τπτ αφού έκανα και μήνυση και επέστρεψα στην οικεία σε άθλια κατάσταση να τα βάζω μ όλους να μου υφαίνει όλοι και φυσικά μετά άο αυτό πιστεύοντας ότι θα ξεχάστε το έριξα στις ρακές με αποτέλεσμα να βρίζω το αστυνομικό τμήμα Λαγονησίου και την νέα δημοκρατία είναι άδικο αυτό για εμάς τους πατεράδες και περισσότερο για τα παιδιά σας παρακαλώ πολύ πολύ θέλω βοήθεια είμαι μόνος μου σ ένα σπίτι μακριά από τ αδέρφια μου τους φίλους μου καο δεν βλέπω και την κόρη μου μου . Μεθαύριο Τετάρτη είναι να την πάρω μέχρι την Κυριακή και δεν θα μου την δώσει καο με έχω ικανό να τσακώνομαι με την αστυνομία

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *