Άρθρο του βουλευτή Γιώργου Αμυρά για τη συνεπιμέλεια

Διαβάστε το  άρθρο του παλαιού φίλου και πρωτεργάτη της συνεπιμέλειας Γιώργου Αμυρά. Θυμίζουμε σε όλους τα τόσα διαβήματα (ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ  ΕΔΩ, ΕΔΩ  ΕΔΩ, ) του κ. Αμυρά και ιδιαίτερα τη πρόταση σχεδίου νόμου που είχάν καταθέσει πριν από τρία χρόνια οι βουλευτές Γ. Αμυράς, Α. Λοβέρδο, Γ. Κατσιαντώνης.

 

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τ η πρόταση σχεδίου νόμου  του κ. Αμυρά.  Το σχεδιο νόμου, επικαιροποιημένο και βελτιωμένο μετά την πάροδο τριών ετών, είναι το ελάχιστο περιεχόμενο της πολυσυζητημένης εισαγωγής της συνεπιμέλειας.

 

Ξέρει ο κ. Αμυράς ότι συνεπιμέλεια σημαίνει και κοινή φροντίδα του παιδιού, από τους δύο γονείς, κατά ίσο χρόνο.

 

Ξέρει ο κ. Αμυράς ότι πρόκειται για συναπόφαση και μάλιστα μερική όταν προβέπεται ένας “γονέας με τον οποίο το παιδί συνήθως διαμένει”, ο οποίος θα παίρνει όλες τις καθημερινές αποφάσεις για το παιδί.

 

Ελπίζουμε ότι – αν παρ’ ελπίδα – κατέβει στη Βουλή κάποιο “νομοσχέδιο συναπόφασης” θα παρέμβει ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές όλων των κομάτων για να υποστηρίξουν το δικαίωμα κάθε παιδιού να το ανατρέφουν οι δύο καλοί γονείς του είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι, είτε συγκατοικούν είτε όχι.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αμυρά για την συνολική του προσφορά, κυρίως όμως γι’ αυτή που θα εκδηλωθεί στο μέλλον.

 

 

 

 

Για το πρωτοτυπο άρθρο πιεσατε ΕΔΩ

Γ. Αμυράς στο ThePresident:

Συνεπιμέλεια: Ώρα να φτάσουμε στον 21ο αιώνα

 

«Και οι δύο γονείς με το παιδί τους!» Αυτό το σύνθημα, γραμμένο με μπογιά πάνω σε γέφυρες και τοίχους, έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα πιο απίθανα μέρη. Θα το δείτε γραμμένο στον ανισόπεδο κόμβο του ΣΕΦ, σε μια διασταύρωση στα Γιάννενα, μέχρι και στη Φολέγανδρο των 600 κατοίκων το συνάντησα. Τι σημαίνει αυτό το σύνθημα; Ότι χιλιάδες παιδιά, μετά από διαζύγιο των γονιών τους, μεγαλώνουν σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς την παρουσία του ενός από τους δύο γονείς.

 

Του Γιώργου Αμυρά *

 

Χιλιάδες διαζευγμένα ζευγάρια, εξαιτίας ενός ξεπερασμένου πλέον νόμου των αρχών της δεκαετίας του 80, σφάζονται στα δικαστήρια για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ανατροφή του παιδιού και τις μεγάλες αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον του, όπως σε ποιο σχολείο θα πάει, ποιες γλώσσες θα μάθει, αν θα κάνει καράτε ή μπαλέτο. Οι δικαστές, χωρίς να έχουν τα εργαλεία να ομαλοποιήσουν τις καταστάσεις σχεδόν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τυφλοσούρτη τον νόμο, που 9 στις 10 φορές, αποξενώνει τον πατέρα από την ανατροφή του παιδιού. Την ίδια ώρα πάμπολλες είναι οι μητέρες που παραβιάζουν τη δικαστική απόφαση με την οποία  οφείλουν να επιτρέπουν στον έτερο γονέα την επικοινωνία με το παιδί. Μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις που παραμένουν ατιμώρητες, κάνοντας το δικαστικό σύστημα να μοιάζει σκέτη παρωδία.

 

Ήρθε η ώρα να αλλάξουν όλα αυτά. Η Συνεπιμέλεια ή όπως διεθνώς είναι γνωστός ο όρος “shared parenting” είναι η μόνη λύση που εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που μελετά τις αλλαγές στο συγκεκριμένο κομμάτι του Οικογενειακού Δικαίου οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα γιατί το συμφέρον κάθε παιδιού είναι να μεγαλώνει έχοντας στο πλάι του και τους δυο γονείς κι ας είναι διαζευγμένοι. Με άλλα λόγια, η πυξίδα πρέπει να είναι απλή: οι γονείς να αποφασίζουν από κοινού μια λύση για τα παιδιά τους στηριζόμενοι στο γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και να δέχονται βοήθεια για ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του παιδιού. Επιτέλους ας έρθουμε στο 2020.

 

* Ο κ. Γιώργος Αμυράς είναι Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. ΑΡΗΣ

    Να ζητηθεί να ελεγχθεί ο τσιάρας για παράβαση καθήκοντος. Η μη συμμόρφωση για τον οποιοδήποτε λόγο υπουργών με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και ιδίως όταν αυτή η παράταξη υπερψηφίστηκε για να νομοθετήσει ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ πρέπει να αποτελεί ποινικό αδίκημα. Ο νόμος υπαρχει για να εφαρμόζεται στους πάντες. Ακουώ βερεσε τα περι ομαδας εργασίας και νομοπαρασκευαστικες μουφα. Τον 1,5 χρόνο μακρυα απο τα παιδια μου ποιος τον αποζημιώνει? Ο Τέντες,.? το εγγκλημα συνετελέσθη και ειναι διαρκές. παραπομπή του ΤΣΙΑΡΑ ΤΩΡΑ, η νομοθέτηση θα γίνει απο άλλο υπουργό. ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *