ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ – SHARED PARENTING

Tο Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής γνωστό ως Σύλλογος Συνεπιμέλεια από το όνομα του ομώνυμου site είναι το ελληνικό τμήμα ενός διεθνούς επιστημονικού κινήματος του INTERNATIONAL COUNCIL OF SHARED PARENTING (ICSP), www.twohomes.org, το οποίο αποτελείται από εξέχοντες ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες της οικογένειας και μέλη της κοινωνίας των πολιτών ανά τον κόσμο που μάχονται για να αλλάξει το μοντέλο ανατροφής των παιδιών σε αυτό της κοινής ανατροφής είτε οι γονείς ζουν μαζί είτε όχι.

Όσον αφορά στην Ελλάδα εμπόδιο στην κοινή ανατροφή ορθώνεται από το νομολογιακό έθιμο της αποκλειστικής επιμέλειας και ένα ξεπερασμένο και κακώς εφαρμοζόμενο νόμο. Η επιστημονική μας οργάνωση με τις επαφές, ημερίδες και παρουσιάσεις προσπαθεί να αλλάξει αυτό το αναχρονιστικό κατεστημένο.

Η κοινή ανατροφή – shared parenting (sharenting) είναι το μοντέλο ανατροφής παιδιών που ραγδαία εξαπλώνεται στον κόσμο. Τα μοντέλα ανατροφής μπορεί να ποικίλουν και από γενιά σε γενιά. Οι Ρωμαίοι νόμιμα έδιναν τα παιδιά σε έκθεση. Ένα αιώνα πριν, οι γυναίκες φάσκιωναν τα παιδιά και τα κρέμαγαν στο δέντρο για να δουλέψουν οι ίδιες στα χωράφια. Την εποχή του baby boom η γυναίκα έμενε με τα παιδιά στο σπίτι και ο άντρας δούλευε όλη μέρα για να εξασφαλίσει το υλιστικό αμερικανικό όνειρο.

Σήμερα και οι δύο γονείς εργάζονται. Μέσα στο ίδιο σπίτι ή και εκτός συμβίωσης, από διαφορετικά σπίτια, συμμετέχουν και οι δύο ενεργά στην ανατροφή των παιδιών παίρνοντας από κοινού τις αποφάσεις (κοινή γονική μέριμνα / επιμέλεια) φροντίζοντας και οι δύο τα παιδιά έχοντας τον ίδιο χρόνο με τα παιδιά (ίσος χρόνος και φροντίδα).  Ορίζεται ως ίσος ο χρόνος όπου το παιδί περνάει τουλάχιστον το 35 % του χρόνου, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι διανυκτερεύσεις με κάθε γονέα του.

Ξεκινώντας ως ακαδημαϊκή πρόταση το 1997 στη Γαλλία, η εναλλασσόμενη κατοικία συμπλήρωσε την κοινή επιμέλεια που είχε προηγηθεί και, από τις αρχές του 21ου αιώνα έγινε υποχρεωτική σε χώρες όπως η Γαλλία το Βέλγιο η Δανία, η Σουηδία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, το Μεξικό, 17 πολιτείες των ΗΠΑ η Ελβετία κα.  Ταυτόχρονα πλήθος διεθνών κειμένων έχουν εισάγει το νέο μοντέλο.

Το νομολογιακό έθιμο της αποκλειστικής επιμέλειας που έχουν διαπλάσει τα Ελληνικά Δικαστήρια κινείται σε παντελώς αντίθετη κατεύθυνση και έχει ξεκινήσει από την επομένη της ιστορικής σημασίας αλλαγής του οικογενειακού δικαίου το 1983.

Το δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας στην ανατροφή του παιδιού που συμπληρώνεται με τον άρρηκτο ισχυρό ψυχικό δεσμό που έχει αναπτυχθεί στην συνέχεια της νηπιακής ηλικίας, έρχεται για να θεμελιώσει την εκ συστήματος και παράνομη  ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστικά και κατά τεκμήριο στην μητέρα.

Η κατηγοριοποίηση όλες οι μαμάδες είναι καλές και ίδιες, όλοι οι μπαμπάδες είναι κακοί και ίδιοι” και συνεπεία αυτού “το παιδί πάει στη μητέρα” εξυπηρετεί την ανημποριά του δικαστή να διαχειριστεί υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει τις απαιτούμενες ειδικές επιστημονικές γνώσεις.  Η κατηγοριοποίηση οδηγεί σε δίκες που διεξάγονται με στερεότυπα και προειλημμένα αποτελέσματα και για το λόγο αυτό σε διακρίσεις. Με τη σειρά τους όλα αυτά οδηγούν σε μαζική ψυχολογιοποίηση εκ μέρους των δικαστών και εν γένει νομικών.

Τελικά οι δικαστές αντί να προστατεύουν το συμφέρον του παιδιού προστατεύουν το δόγμα. Οποιοσδήποτε λέει το αντίθετο γελοιοποιείται, χλευάζεται ή απλά δεν ακούγεται ή δεν του δίνεται απάντηση σε όσα λέει.

Και σε δεύτερο χρόνο, δίκην μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας, έρχεται η θεωρία της σύγκρουσης για να στηρίξει το νομολογιακό έθιμο. “Αφαιρείται η επιμέλεια από τον πατέρα γιατί οι δύο γονείς συγκρούονται και δεν μπορούν να συνεννοηθούν“, παραβλέποντας όμως ότι σαν αλυσιδωτή αντίδραση οι γονείς συγκρούονται γιατί πρώτος ο δικαστής διασπά τον ισχυρό ψυχικό δεσμό πατέρα παιδιού και προκαλεί ο ίδιος τη σύγκρουση που δήθεν επιλύει.[1]

Άλλωστε, η ίδια η διάσπαση του ισχυρού ψυχικού δεσμού πατέρα παιδιού συνιστά κακοποίηση πατέρα και παιδιούΗ κακοποίηση εκ μέρους του δικαστή, όπως αυτή ορίζεται από την ιατρική επιστήμη, είναι ιδιαίτερα σοβαρή – κατά την κατάταξη της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας – γιατί γίνεται συστηματικά και με την εξουσία που έχει αυτός που την διαπράττει και επιπλέον έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Είναι συγκλονιστικά τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν πρόσφατα σύμφωνα με τα οποία η συναισθηματική (ψυχολογική) κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες στον εγκέφαλο του θύματος με την σωματική κακοποίηση. Μόνο που οι συνέπειες τυχόν βλαβών είναι σοβαρότερες για τη συναισθηματική βία γιατί αντίθετα με τις σωματικές είναι μακροχρόνιες.

Το νομολογιακό έθιμο της αποκλειστικής επιμέλειας συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, ο δικαστής γνωρίζει τόσο τις συνέπειες της κακοποίησης που ο ίδιος προκαλεί με το νομολογιακό έθιμο όσο και τις εξελίξεις στο διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων του παιδιού που έχει ενσωματωθεί στην Ελλάδα έννομη τάξη.

Ο έλληνας δικαστής δεν θέλει να συμμορφωθεί γιατί, εάν το κάνει αυτοβούλως, θα παραδεχθεί ότι για μισό σχεδόν αιώνα κακοποιεί παιδιά και γονείς. Εκτός από απειλή στη δημόσια υγεία, συνιστά και μία μείζονα παραβίαση της δημοκρατικής αρχής όπως αυτή προβλέπεται από την ΕΣΔΑ.

Η εκ προθέσεως συστηματική παράβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνιστά απειλή για την δημοκρατία.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Όλες οι μελέτες της ψυχολογίας πλέον αποδεικνύουν με αναμφισβήτητο τρόπο την υπέρτατη σημασία της διατήρησης της αδιάσπαστης σχέσης των τέκνων και με τους δυο γονείς.

Είναι αναμφισβήτητα επιστημονικά αποδεκτό, ότι η σχέση που αναπτύσσει το παιδί με τον πατέρα είναι εξίσου σημαντική όσο και με την μητέρα, και συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ψυχοκοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.” Τ. Τσαμπαρλή καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Η  “ποιότητα” της επαφής έρχεται μόνο μέσα από την ποσότητα χρόνου επαφής και όχι απλά και μόνο με την όποια επαφή με το παιδί (Kruk, 2013).

“Οι δεσμοί προσκόλλησης δημιουργούνται μέσω αμοιβαίας συμμετοχής στις καθημερινές ρουτίνες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου του ύπνου και της διαδικασίας του ξυπνήματος, μεταβάσεις από και προς το σχολείο, όπως και εξωσχολικές δραστηριότητες” (Lamb and Kelly, 2009; Fabricious et al., 2010).

Η ποσότητα είναι απαραίτητη για την ποιότητα και υπάρχει ευθεία συσχέτιση μεταξύ ποσότητας χρόνου και ποιότητας σχέσεων γονέων-παιδιών, καθώς δεν είναι δυνατή η ύπαρξη υψηλής ποιότητας σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών χωρίς επαρκή χρόνο καθημερινής ρουτίνας ώστε να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί μια ποιοτική σχέση (Lamb and Kelly, 2009; Kruk, 2010a; Fabricious et al., 2011).

Για τα παιδιά, ο συναισθηματικός δεσμός και τα συναισθήματα που προκαλούνται από το να νιώθουν σημαντικά, να αισθάνονται ότι είναι προτεραιότητα και ότι τα νοιάζονται και τα προσέχουν, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά (Trinder, 2009), δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν μέσα από τους περιορισμούς της “επικοινωνίας”.  Για τους γονείς, η ποιότητα των σχέσεων με τα παιδιά τους τελεί υπό όρους συμβιβασμού και διακυβεύεται και στις περιπτώσεις όπου ο γονιός κατατροπώνεται από τις ευθύνες της αποκλειστικής επιμέλειας αλλά και όπου ο γονιός νιώθει αποκομμένος ως γονιός εκτός σπιτιού.

Οι περιορισμοί των παραδοσιακών σχέσεων “επικοινωνίας” έχουν μελετηθεί και καταγραφεί εκτενώς (Kelly, 2007; Kruk, 1993) και η εγγύτητα, η ζεστασιά και η αμοιβαία κατανόηση είναι δυσδιάκριτες όταν προσπαθείς να είσαι γονιός μέσα από τους περιορισμούς του ελάχιστου χρόνου (Smyth, 2009).  Οι ουσιαστικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν μέσω συναισθηματικής σύνδεσης (Moloney, 2009), η οποία είναι δυνατή μέσω της συναισθηματικής σταθερότητας και σιγουριάς που προσφέρει ο ίσος γονεϊκός χρόνος.”  Edward Kruk

Όσον αφορά τα πολύ μικρά παιδιά 1-4 ετών, μια εξειδικευμένη μετανάλυση του καθηγητή Warshak που καταλήγει σε συμπεράσματα αφού επισκόπησε τις μελέτες διεθνώς για το ζήτημα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι γενικά τα αποτελέσματα των μελετών που επισκοπήθηκαν διάκεινται ευνοϊκά για τα σχέδια ανατροφής παιδιών που εξισορροπούν όσο περισσότερο είναι δυνατόν το χρόνο των παιδιών και στα δυο σπίτια και η έρευνα της διανυκτέρευσης των παιδιών στου πατέρα τους είναι ευνοϊκή στο να διανυκτερεύουν τα παιδιά και στα δυο σπίτια παρά στο να παραμένουν μόνο στο ένα.

“Υπάρχουν αποδείξεις ότι στην προσπάθεια μας να σώσουμε τα παιδιά από τις άμεσες συνέπειες του διαζυγίου όπως το άγχος , την σύγχυση και τις εντάσεις, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να προετοιμάζουμε το έδαφος για περαιτέρω άγχος, κατάθλιψη, και μια πολύ βαθειά αίσθηση απώλειας με το να στερούμε από το παιδί την δυνατότητα να έχει μια ολοκληρωμένη και ουσιώδη σχέση και με τους δυο γονείς.” Kelly, J. (1991). “Examining Resistance to joint Custody,” in Folberg, J. and Taylor, A. (eds.), Joint Custody and Shared Parenting (2nd ed.), New York: Guilford Press.

Δεδομένου ότι σχεδόν από το 2000 η Σουηδία έχει την υποχρεωτική διαμονή των παιδιών και με τους δύο γονείς τους, διεξήχθη έρευνα από το Καρολίνσκα Ινστιτιούτ σε 156.000 παιδιά στη Σουηδία μεταξύ 12 και 15 ετών η οποία απέδειξε ότι τα παιδιά που ζουν εξίσου και με τους δυο γονείς μετά από τον χωρισμό των γονέων τους, υπέφεραν από λιγότερα ψυχοκοινωνικοσωματικά προβλήματα από αυτά που ζουν με τον ένα γονέα μόνο.

Ο Dr Richard Warshak είναι ειδικός στη γονεϊκή αποξένωση και υπήρξε σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα επιμέλειας παιδιών. Με επισκόπηση επιστημονικών μελετών ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της κοινής ανατροφής ήδη από την πολύ νεαρή ηλικία και προσυπογράφεται από 110 άλλους ακαδημαϊκούς ερευνητές. Γράφει :

“Μια πολιτική αυτόματου περιορισμού του χρόνου των παιδιών με τον έναν από τους δύο γονείς όταν υπάρχει έντονη αντιδικία φέρνει επιπρόσθετα προβλήματα και στερεί τα παιδιά από τον προστατευτικό θώρακα μιας σχέσης ανατροφής με τον έναν από τους δύο γονείς. Αυτή η πολιτική στέλνει στους γονείς το μήνυμα ότι η δημιουργία ή η συντήρηση αντιδικίας δύναται να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για να παραμεριστεί η κοινή ανατροφή. Αυτό αποθαρρύνει την πολιτισμένη επικοινωνία και συνεργασία, και μπορεί να μειώσει το χρόνο του παιδιού με τον γονιό που είναι λιγότερο θυμωμένος , που κάνει καλύτερη δουλειά στο να προασπίζει τα παιδιά από την ένταση, και που αναγνωρίζει και υποστηρίζει την ανάγκη των παιδιών για θετικές σχέσεις και με τους δύο γονείς.  Οποιαδήποτε πολιτική που ενισχύει την υποκίνηση και συντήρηση της αντιδικίας μεταξύ γονέων υπονοώντας ότι τέτοια συμπεριφορά ουσιαστικά επιβραβεύεται με περισσότερο γονικό χρόνο τοποθετεί τις ανάγκες των παιδιών σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις επιθυμίες του γονέα που αντιτίθεται στον μοιρασμένο γονικό χρόνο. Αυτού του είδους η πολιτική είναι ανακόλουθη με το κριτήριο του βέλτιστου συμφέροντος του οποίου ο πρωταρχικός σκοπός είναι να διασφαλίσει ότι η ευημερία του παιδιού προηγείται των γονεικών προνομίων”. Richard A. Warshak, 2016, “Stemming the Tide of Misinformation: International Consensus on Shared Parenting and Overnighting”

Γράφει η Dr. Linda Nielsen, The Nebraska Lawyer, January/February 2013:

“Τα περισσότεραπαντρεμένα ζευγάρια μοιράζονται εξίσου τον χρόνο ανατροφής των παιδιών. Εργαζόμενοι γονείς περνάνε περίπου 60 λεπτά στα Σαββατοκύριακα με τα παιδιά ενώ οι εργαζόμενες μητέρες περνάνε 90 λεπτά. Αυτό θα είναι ισοδύναμο 120 διανυκτερεύσεων με τον πατέρα μετά το διαζύγιο.”

“Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες γκρεμίζουν εκ θεμελίων τις παραδοσιακές αντιλήψεις για πρωτεύοντες και δευτερεύοντες γονείς – την αντίληψη ότι η σχέση του παιδιού με την μητέρα του είναι πιο σημαντική απ’ ότι αυτή με τον πατέρα του.”

“Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι τα παιδιά κάτω από την ηλικία των τριών ήταν σε θέση να διαχειριστούν τις πολλές μεταβάσεις που πήγαζαν από τις διανυκτερεύσεις των συμφωνιών της κοινής επιμέλειας .”

“Μια άλλη μελέτη περιέλαβε 25 παιδιά κάτω της ηλικίας των δυο και 120 της ηλικίας των δυο έως πέντε όταν οι γονείς τους χώρισαν.  Τέσσερα χρόνια μετά, αυτά που έζησαν 30% του χρόνου τους με τους πατέρες τους ήταν καλύτερα σε όλα τα μεγέθη της συναισθηματικής, ψυχολογικής και συμπεριφορικής ευεξίας.  Επιπλέον 40% από αυτά που δεν διανυκτέρευαν πριν την ηλικία των τριών με τους γονείς τους δεν είχαν καμία επαφή μετά με αυτόν – μια απώλεια που συνέβη μόνο στο 1.5% των παιδιών που διανυκτέρευαν.”

“Μια μελέτη σε νήπια τριών έως πέντε ετών έδειξε ότι στο τέλος των δυο ετών, αυτά που ζούσαν με τους πατέρες τους δέκα μέρες το μήνα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα ψυχολογικά και δεν διέφεραν στην κοινωνική ή ψυχολογική προσαρμογή .”

“Στην συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που ζούσαν μαζί με τις μητέρες τους, μετά το διαζύγιο των γονιών τους, δεν άρεσε το ότι έχουν τόσο λίγο χρόνο με τον πατέρα τους.  Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία που έχουν ζήσει σε οικογένειες με εξίσου κοινή ανατροφή των παιδιών λένε ότι η ταλαιπωρία του να ζουν σε δυο σπίτια άξιζε τον κόπο – κυρίως επειδή ήταν σε θέση να διατηρούν στενές σχέσεις και με τους δυο γονείς.”

“Η σύγκρουση παραμένει γενικά υψηλότερη στις οικογένειες αποκλειστικής ή κοινής επιμέλειας – ειδικά αν ο χρόνος που περνά το παιδί με κάθε γονιό δεν είναι ίσος. Εκτός αν υπάρχει ιστορικό σωματικής κακοποίησης ή βίας, από μόνη της η υψηλή λεκτική σύγκρουση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να περιοριστεί ο χρόνος γονικής ανατροφής.

Ειδικά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επιμέλεια, η σύγκρουση δεν είναι ένα αξιόπιστο μέσο πρόβλεψης των μελλοντικών συγκρούσεων.  Επιπλέον, η λεκτική σύγκρουση συνδέεται με λιγότερο αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά από ότι το έχουν πολύ λίγο χρόνο με τον πατέρα τους.”

“Ο χρόνος με τον πατέρα, ειδικά ο χρόνος που δεν περιορίζεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα ή σε άλλα μικρά τμήματα του χρόνου, συνδέεται στενά με την ποιότητα και την αντοχή της σχέσης πατέρα παιδιού.  Αυτό το είδος του χρόνου με τον πατέρα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά του διαζυγίου”.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Από την 20/11/1959 με την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ εισήχθη η επαναστατική τότε αρχή ότι τα παιδιά έχουν τα δικά τους δικαιώματα και ότι δεν εξαρτώνται από αυτά των γονέων τους.

Την 20/11/1989, 30 χρόνια μετά, ψηφίστηκε μία από της μεγαλύτερες διεθνείς συμβάσεις, η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που εγκατέστησε και ένα μηχανισμό διεθνούς ελέγχου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει τα ίδια ατομικά δικαιώματα για την ανατροφή των παιδιών. Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ παραπέμπει στην ΔΣΔΠ και στις οδηγίες της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού στη Γενεύη : “κάθε κράτος έχει εσωτερική αυτονομία στα θέματα οικογενειακού δικαίου αλλά θα κινείται μέσα στα πλαίσια της ΔΣΔΠ”.

Η μεγαλύτερη και παλαιότερη περιφερειακή οργάνωση, το  Συμβούλιο της Ευρώπης, γνωστή και ως η Ευρώπη των 47 κρατών, ανέκαθεν πρωτοπόρο στο τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εξέδωσε δύο πρόσφατα διεθνή κείμενα.

Τη σύσταση 15/2015 του Συμβουλίου Υπουργών ΣτΕ που απαγορεύει την αυθαίρετο αλλαγή τόπου κατοικίας του παιδιού από τον ένα γονέα, Εδώ ολόκληρη.

Το ιστορικής σημασίας 2079/2015 ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΣτΕ.  Εδώ ολόκληρο το κείμενο.

Στο προοίμιο του ψηφίσματος 2079/15 αναφέρεται ότι ψηφίστηκε ενόψει των πρόσφατων ανακαλύψεων της επιστήμης, με αυτό ερμηνεύονται υφιστάμενοι κανόνες δικαίου.

Το ψήφισμα παραπέμπει στη Δ.Σ.Δ.Π. και συμπληρώνει τη νομοθεσία της Ε.Ε. ιδίως το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αφού η ίδια η ΕΕ εφαρμόζει τη νομοθεσία του ΣτΕ.

Όλες οι αρχές του νέου προτύπου που κατωτέρω αναπτύσσονται περιέχονται σαν σύσταση στα κράτη στο ψήφισμα.

Τα τελευταία χρόνια πολλές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Ανθρώπου έχουν κρίνει το παράνομο της εκ συστήματος κατά τεκμήριο ανάθεσης της αποκλειστικής επιμέλειας στη μητέρα.

Τέλος, τον Ιούνιο 2016, η οργάνωσή μας συμμετείχε σε εκδήλωση που η μητρική οργάνωση International Council on Shared Parenting διοργάνωσε στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ και δια του προέδρου της υπέβαλε την ακόλουθη πρόταση :

“Υπάρχει αρκετός καιρός ώστε την 20/11/2029, 30 χρόνια μετά την ΔΣΔΠ, να ψηφιστεί στα πλαίσια του ΣτΕ πρόσθετο πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατά τρόπο ώστε οι συστάσεις του ψηφίσματος 2079/2016 να γίνουν πιο συγκεκριμένες και πιο δεσμευτικές και να ελέγχεται η συμμόρφωση των Κρατών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”. Κάτι ανάλογο με όσα προηγήθηκαν της κατάργησης της θανατικής ποινής.”

Η πρόταση έχει τύχει αποδοχής και τον Νοέμβριο του 2018 διοργανώνεται συνέδριο μέσα στις εγκατάστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του Σ.τ.Ε.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Ο νέος όρος γονικές ευθύνες – parental responsibilities έχει συνενώσει την γονική μέριμνα – επιμέλεια – φροντίδα και φυσικά οι γονικές ευθύνες είναι κοινές και αδιάσπαστες, όποια και αν είναι η προσωπική κατάσταση των γονέων.

Ο τόπος κατοικίας του παιδιού αλλάζει μόνο με συμφωνία των γονέων ή με δικαστική απόφαση.

Την ανατροφή των παιδιών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς τους, είτε είναι παντρεμένοι, είτε σε σύμφωνο συμβίωσης είτε σε διάσταση, είτε αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου. Κανένας γονέας δεν μπορεί χωρίς τη θέλησή του ν’ απομακρυνθεί από την ανατροφή των παιδιών του.

Μέσα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους τα παιδιά διαμένουν ίσο χρόνο στα σπίτια και των δύο γονιών τους. Κατά το μερίδιο χρόνου του ο κάθε γονιός φροντίζει αυτός το παιδί ενώ η επιμέλεια παραμένει κοινή.

Οι γονείς συμπληρώνουν το σχέδιο ανατροφής παιδιού – parenting plan, υπόδειγμα του οποίου χορηγείται από το κράτος, το οποίο συμπληρώνεται από το δικαστήριο στα σημεία όπου οι γονείς δεν συμφωνούν.

Καταργείται η αντιδικία και εισάγεται η συναινετική επίλυση των διαφορών για την ανατροφή παιδιών με την δικαστική μεσολάβηση. Αντί για αγωγή και αντιδικία υποβάλλεται αίτηση που επιλύεται με την κύρωση σχεδίου ανατροφής παιδιού. Σταματάει να υπάρχει νικητής διάδικος και ηττημένος όπου στους ηττημένους συγκαταλέγεται και το παιδί.

Οι δαπάνες ανατροφής των παιδιών κατανέμονται με το σχέδιο ανατροφής των παιδιών μεταξύ των γονέων αφού ληφθεί υπόψη ο πίνακας “αντικειμενικών” αξιών διατροφής ο οποίος θα καταρτίζεται από το κράτος.

Οι δικαστικές ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες οργανωμένες σε σώμα και αμειβόμενες από τους γονείς που θα πρέπει να συσταθούν θα καλύπτουν το κενό του δικαστή με τις επιστημονικές γνώσεις που θα συνεισφέρουν.

Η γνώμη του παιδιού πρέπει ν’ ακούγεται από ειδικούς επιστήμονες και να σταθμίζεται και όχι από ανειδίκευτους δικαστές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο σημερινός νόμος δεν απαγορεύει την εφαρμογή του νέου προτύπου.

Οι σημερινές ελληνικές νομικές πρακτικές του συναινετικού συμβολαιογραφικού διαζυγίου, του σύμφωνού κοινής επιμέλειας στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου, η αποτελεσματική δικαστική μεσολάβηση και η ακριβότερη διαμεσολάβηση, η δίωξη ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας της συναισθηματικής κακοποίησης, υφίστανται, χρησιμοποιούνται και είναι αποτελεσματικές.

Παρ’ όλα αυτά απαιτείται μία νομοθετική αλλαγή  προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση του έλληνα δικαστή ο οποίος κατά τεκμήριο αναθέτει την αποκλειστική επιμέλεια στη μητέρα επ’ ονόματι του δόγματος της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας.

Αυτό γίνεται από το δικαστή (και εν γένει τον νομικό) για την δική του ευκολία αφού είναι ανήμπορος να διαχειριστεί αυτές τις υποθέσεις και στη συνέχεια αντιστέκεται στην αλλαγή γιατί αλλιώς θα ήταν σαν να παραδέχετο ότι για μισό σχεδόν αιώνα κακοποιεί παιδιά.

 


[1] Έσχατο καταφύγιο δικαιολόγησης του νομολογιακού εθίμου είναι η θεωρία της προσαρμογής : έχει συνηθίσει το παιδί με τον γονέα που ασκεί την επιμέλεια από την διάσταση μετά την προσωρινή διαταγή και δεν πρέπει να μεταβληθεί το «σταθερό περιβάλλον του». Τέλος, όψιμα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία η γνώμη του παιδιού χωρίς αυτή να έχει ληφθεί κατάλληλα, δηλαδή χωρίς να ερευνηθεί από επιστήμονες αν το παιδί έχει την ικανότητα διάκρισης (αν έχει δική του γνώμη) και παραβλέποντας ότι το μόνο κριτήριο για την λήψη απόφασης (το παιδί δεν έχει την ικανότητα αυτοδιάθεσης) είναι το συμφέρον του παιδιού δηλαδή το να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς του.

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 31 )

 1. ΝΑΝΣΥ

  Δηλαδή τα παιδία θα είναι σε μια διαδικασία μόνιμης μετάβασης; Τις μισές μέρες στη μαμά, τις μισές μέρες στον μπαμπά ή αντίστοφα; Kαι με το σχολείο, τα φροντιστήρια; Eαν ήθελε υποτεθεί ότι η μαμά μένει στη Γλυφάδα και ο μπαμπάς στην Κηφισιά; Ως παράπονο των πατέρων είναι απολύτως δίκαιο και εύλογο, ωστόσο καθιστά τα τέκνα περισσότερο “αντικείμενα” παρά “υποκείμενα”… Μπορεί ένα παιδί να συγκεντρωθεί στις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις όταν θα είναι σε μια διαδικασία μετακινήσεων; Θέτω ερωτήσεις… Το θέμα δεν είναι αποκλειστικά ψυχολογικό, είναι πρωτίστως τεχνικό, και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με γνώμωνα τα παιδιά μας δεν είναι χειραποσκευή, ιδιοκτησία … χρειάζονται σταθερότητα χώρου, σταθερότητα συναισθημάτων και ασφάλεια. Θεωρώ ότι επιχειρείται η ψευδαίσθηση “γαμος – διαζύγιο = μηδενική αλλαγή”, όχι ένα διαζύγιο φέρει πολλές αλλαγές θετικές και αρνητικές, ας το αποδεχτούμε όλοι μας!

  Reply
  1. gonisAdmin Post author

   Το διαζύγιο φέρνει αλλαγές για τους γονείς που παύουν να είναι σύντροφοι. Τα παιδιά διατηρούν τις οικογενειακές σχέσεις τους που είναι πλέον παιδί – μαμά και παιδί – μπαμπάς. Αφού μόνο δε συγκατοικούν οι γονείς, τότε αναγκαστικά τα παιδιά θα στεγάζονται σε δύο σπίτια. Και το παιδί δεν ένα από τα πράγματα που βρίσκονται μέσα σε ένα σπίτι. Η σταθερότητα δεν εξασφαλίζεται από τους καναπέδες και τα κάδρα. Σταθερότητα προσφέρουν οι άνθρωποι που περιβάλλουν το παιδί. Αυτοί είναι το περιβάλλον για το οποίο μιλάνε οι ψυχολόγοι. Αν ακρωτηριαστεί το παιδί από ένα γονιό δεν αποκτά ασφάλεια και σταθερότητα συναισθυμάτων. Ούτε όλ’ αυτά είναι μονοπώλιο ενός γονιού. Ο κάθε γονιός συμπληρώνει και επιβλέπει τον άλλο και οι δυό μαζί το παιδί. Όποιος δεν το δέχεται, απλά δεν κάνει για γονιός. Και αν μας προβληματίζει η μετακίνηση, τότε γιατί πάει κάθε μέρα στο σχολείο, στο σπίτι του παππού, στο εξοχικό; Εκεί μπορεί να πάει και δεν μπορεί να πάει στο πατέρα του;

   Reply
   1. jh

    Ατυχής ο παραλληλισμός . Το παιδί δεν θα πάει στον παππού ή στο εξοχικό τις σχολικές ημέρες !! Προφανώς έχετε πρόβλημα κατανόησης ή έλλειψη επαφής με διαδικασία ανατροφής παιδιου

    Reply
    1. gonisAdmin Post author

     Πράγματι, το παιδί δε πάει στο παππού ή στο εξοχικό τις σχολικές μέρες. Μένει σπίτι του γιατί έχει διάβασμα. Και σπίτι του είναι και του μπαμπά και της μαμάς, ανάλογα με τη μέρα. Αυτό που εσείς δε θέλετε να καταλάβετε και χρησιμοποιείτε τις δήθεν δυσκολίες από τη μετακίνηση είναι το ότι το παιδί μένει σε δύο σπίτια και με τους δύο γονείς του αφού και οι δύο το ανατρέφουν. Δεν ορφανεύει από τον ένα …

     Reply
 2. ΑΛΕΞ

  Από ότι ειπώθηκε από το νομοπροσπαρασκευαστικό τμήμα της Βουλής κάποια απόα υτά θα μπορούν να γίνουν όταν η κατοικλια είναι κοντά στην κατοικλια του έχοντος την επιμέλεια όταν ογον’εας ασκεί τα καθήκοντα του όπως γράφουν οι αποφάσεις και κυρίως τονίστηκε όταν δεν υπάρχουν αντιδικίες. Εκτός της τηλεόρασης τοδιασταύρωσα και από το αρμόδιο τμήμα. Οπότε από την ψήφιση και μετά ότι συμβεί και με τους παραπάνω κανόνες.

  Reply
 3. Γ

  Γεια σας παιδιά τελικά υπάρχει ελπίδα για συνεπιμέλεια ή όχι???
  Μόλις βρήκα το site σας ενδιαφέρον είμαι και εγώ χωρισμένος με δυο παιδιά.

  Reply
 4. Ιωάννης

  Αλήθεια έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη; Συμπεριφέρονται καταχρηστικά που αγγίζει το σημείο της γελοιότητας και του εξευτελισμού, Λες και το 99,9999% των πατεράδων είναι ακατάλληλοι για να ασκήσουν την επιμέλεια των παιδιών.
  Τα παιδιά του αδερφού μου από την πρώτη στιγμή ήθελαν να μείνουν με τον πατέρα τους όμως τα Ελληνικά δικαστήρια προτιμούσαν επανελλημένως (3 φορες, 3 δίκες) να εφαρμόζουν την μέθοδο του ποντίου πιλάτου μην λαμβάνοντας υπ´ όψην την γνώμη των παιδιών διότι ο «κύριος» δικαστής τα θεωρούσε ανώριμα. Το αποτέλεσμα η πρώτη δικαστική απόφαση να δημοσιευτεί στις 1 Σεπτεμβρίου 2016 (ασφαλώς η απόφαση δεν έκανε δεκτή την αγωγή του πατέρα για την επίδοση σε αυτόν της επιμέλειας των παιδιών) και 2 ημέρες αργότερα το μεγάλο παιδί (ηλικίας 12) ετών να αυτομολήσει και να Πάει από μόνο του και να μείνει με τον πατέρα του. Στη δεύτερη δίκη (Ενάμιση χρόνο αργότερα) αναγκάζεται η Ελληνική δικαιοσύνη να δώσει την επιμέλεια του μεγάλου παιδιού στον πατέρα χωρίζοντας τα δυο αδερφάκια και αναγκάζοντάς τα να ζουν ΧΩΡΙΑ. Στην τρίτη δίκη όταν ο πατέρας ζήτησε την επιμέλεια και του μικρότερου παιδιού η Ελληνική δικαιοσύνη συνέχισε την μέθοδο του ποντίου πιλάτου, αυτήν την φορά μάλιστα για να διασφαλιστεί των ευθυνών της φρόντισε να αποκρύψει εντελώς την γνώμη του παιδιού μην κάνοντας καμία αναφορά, ξεχνώντας την λαϊκή ρήση «ότι ο κόσμος το ´χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι» άλλωστε τί να ισχυριστούν πάλι ότι το παιδί είναι ανώριμο που θέλει να ζήσει με τον αδερφό και τον πατέρα της;
  Για πια ανθρώπινα δικαιώματα μιλάτε; για ποιά δικαιώματα του παιδιού; όταν δυο αδερφάκια αναγκάζονται με τις ευλογίες της Ελληνικής δικαιοσύνης να ζουν χωριστά και μάλιστα το μικρό παιδί εδώ και 4 χρόνια να μην επιτρέπεται να παρευρίσκεται στα γενέθλια ή την εορταστική εορτή του αδερφού της επειδή την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν αναφέρεται στις ημέρες που το παιδί να επικοινωνεί με τον πατέρα της; Σε ποιά καθεστώτα γίνονται αυτά; Όταν τα παιδιά θα ενηλικιωθούν αλήθεια τί γνώμη θα έχουν για την Ελληνική δικαιοσύνη; Από ποιον θα πρέπει να ζητήσουν ευθύνες για αυτήν την φασιστική συμπεριφορά; Ποιός πρέπει κάποτε να τιμωρηθεί παραδειγματικά ώστε κανένα άλλο παιδί να μην αναγκαστεί να ζήσει τέτοια ζωή;
  Και όπως μου είπε μια έμπειρη στο οικογενειακό δίκαιο συνταξιούχος δικηγόρος «πάντοτε στην Ελλάδα, αυτές οι υποθέσεις λύνονται όταν οι δικηγόροι των δύο πλευρών αποφασίσουν να τερματίσουν την υπόθεση αυτή, και συνήθως την τραινάρουν όσο περισσότερο μπορούν, γιατί (όπως μου εκμιστηρεύτικε) τα χρήματα είναι πολλά για παράδειγμα, με μια αναβολή στο εφετείο ο δικηγόρος παίρνει 1500€ χωρίς να κουνήσει ούτε το μικρό του δακτυλάκι (όταν ο πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός έπαιρνε 800€)«
  Τα συμπεράσματα δικά σας…

  Reply
 5. Στέλιος

  Παιδιά τον τελευταίο καιρό διαβάζω αρκετά σχόλια και άρθρα για Την + Επιμέλεια των παιδιών πιστεύω ότι είναι ότι το καλύτερο και για τους δύο γονείς και για τα παιδιά προπαντός να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς με εναλλασσόμενη κατοικία Έτυχε να βρίσκομαι δυστυχώς για δεύτερη φορά στη ζωή μου στη φάση του διαζυγίου με ένα ανήλικο κορίτσι έξι ετών το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω την Γυναίκα μου να πάρει την επιμέλεια την στιγμή μάλιστα που έμαθα ότι ένα χρόνο τώρα με κεράτωνε λοιπόν να μην το βάζουμε κάτω και να μη σκεφτόμαστε ότι στο δικαστήριο θα μας κοστίσει 500 η 1000 € παραπάνωΤα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα να φανταστείτε ότι Την πρώτη φορά που χώρισα στην California διεκδίκησα τα παιδιά και μου δώσαν την επιμέλεια και επίσης τα έβγαλα έξω από τη χώρα και τα έφερα στην Ελλάδα σε ηλικία 10 + 14 ετών εντάξει υπήρχε άλλος σοβαρός λόγος μου δώσαν την επιμέλεια Αλλά πιστεύω αν δεν το βάλουμε κάτω και εδώ στην Ελλάδα θα τα καταφέρουμε μισό μισό με εναλλασσόμενη κατοικία να παίρνονται οι αποφάσεις και από τους δύο γονείς Και όχι μόνο από τις μητέρες και να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά μας

  Reply
 6. ΑΒΡΑΑΜ

  μην τα παραταται αφου ξερουμε εχουμε δικιο μην τα παραταται αδερφια καποιοι μπορει απο εμας να τα καταφερουν και 2 στους χιλιους να μπορεσουμε να κρατησουμε τα παιδια μας ειναι κερδος εγω με προσωρινη εχω τα παιδια 15 μερς το μηνα και περιμενω στις 30 9 2020 το τελικο των ασφαλιστικων την κυνηγαω gιατι τρελαθηκε δεν εχει ουτε ενα πσκ τα παιδια γιατι δεν τα ζητησε δεν τα παραταω θελει να γινω ξενος με τα παιδια μου

  Reply
 7. Μάνος

  Όλοι συμφωνουμε πως δεν πρέπει να αδικείται κανένας γονέας είτε ο πατέρας είτε η μητέρα και πως δεν πρέπει να στερείται κανενα παιδί τον ένα γονέα του….
  Όμως στην χώρα μας, παραδοσιακά αλλά “ανεξήγητα” τα δικαστήρια δίνουν την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιου στην μητέρα του άρα ρεαλιστικά αυτός που αδικείται κατά 99,999 % είναι ο πατέρας διότι στην μητέρα εναπόκειται αν θα ασκήσει καταχρηστικά την επιμέλεια, κάτι που δυστυχώς γίνεται σχεδόν παντα….
  Η πλύση εγκεφάλου των παιδιών κατά των πατεράδων είναι η νέα μάστιγα, το νέο βρώμικο κόλπο που χρησιμοποιείται πολύ συνηθισμένα πλέον εις βάρος των πατεράδων.
  Όποιος τυχον διαφωνεί ας περάσει από ένα κέντρο ψυχικής υγείας ανηλίκων και ας ενημερωθεί για το τι συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μας από τις χωρισμένες Ελληνίδες μητέρες εις βάρος των παιδιών τους…. Κουνούπι περνά και βρίζουν τον πατέρα του παιδιού….Εκτός φυσικά λίγων φωτεινών εξαιρέσεων που όμως και πάλι επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
  Το χειρότερο από όλα είναι πως τα παιδιά αυτά όταν μεγαλώσουν ανακαλύπτουν την ένοχη αλήθεια και φτάνουν στο σημείο να αηδιάζουν και να σιχαίνονται την ίδια την μάνα τους διότι τους στέρησε τα καλύτερα και πιο ανέμελα χρόνια της ζωής τους στερώντας τους μια υγιή σχέση με τον πατέρα τους και όλους εκείνους από το σόι του που θα τους πρόσφεραν στοργή, περιποίηση και αγάπη π.χ. παππού, γιαγιά, θείους, θείες, ξαδέρφια κλπ…
  Όπως καταλαβαίνετε ούτε ψυχική υγεία ούτε πνευματική ισορροπία εξασφαλίζεται έτσι για τα παιδιά μας.
  Το μόνο που έχω να πω είναι πως χρυσές δουλειές κάνουν οι δικηγόροι και οι παοδοψυχολόγοι. Τα χρήματα των αδικημένων πατεράδων αντί να τα χαίρονται τα παιδιά μας, καταλήγουν στον αγώνα μας προκειμένου να καταφέρουμε να παραμείνουμε στην ζωή τους μια μέρα ακόμη….
  Το ότι υπάρχουν κάποιοι αλήτες πατεράδες αδιάφοροι για τα παιδιά τους, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ειναι αωστο, νόμιμο και ηθικό να τιμωρούμαστε εμείς. Ας τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί, εγώ όμως τι φταίω που σκίζομαι για το παιδί μου και δεν το χαίρομαι ???
  Λύση δεν υπάρχει. Μόνο δυστυχισμένοι άνθρωποι με πανομοιότυπες ιστορίες που μόνο τα ονόματα των πρωταγωνιστών αλλάζουν.
  Μάνος.

  Reply
  1. gonisAdmin Post author

   Στη αποτύπωση των συναισθημάτων που είναι δκαιολογημένα φορτισμένα να προσθέσουμε και το “γιατί”. Γιατί γίνονται όλ’αυτά ; Κατά τη γνώμη μας γιατί μπορούν και τα κάνουν. Γιατί το μόνο όργανο της ελληνικής πολιτείας που έχει καθήκον να προστατεύσει το παιδί όταν ξεκινήσει μια δίκη, ο δικαστής, προτιμά να ξεφορτωθεί την υπόθεση, να δώσει μία copy paste λύση καθώς σκέφτεται μέσα του “επιμέλεια στη μητέρα, πάρτε το παιδί σας και να μη σας ξαναδώ μπροστά μου”.

   Reply
   1. Μάνος

    Στο “γιατί” που θέσατε έδωσα στο κείμενό μου ήδη την δική μου εκτιμηση… Χρυσές δουλειές κάνουν οι δικηγοροι και οι παιδοψυχολόγοι…. Ρηχό αλλά τόσο αληθινό και ρεαλιστικό αν αναλογιστείτε κι άλλα κοινωνικά φαινόμενα που επίσης σέρνονται ανεξηγητα. Π.χ. γιατί από όλη την Ευρώπη μόνο εμείς στην Ελλάδα δινουμε φακελάκι σε γιατρούς ή μαύρα λεφτά σε ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές στο σπίτι ; Μήπως η Ελλάδα γέμισε γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές (πολύ καλώς κατά την γνώμη μου) αλλά επειδή δεν μπορεί να τους θρέψει αφήνει να σέρνονται όλα αυτά για να επιβιώσουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι; Απλά ρωτω. Στα πινάκια των δικαστηρίων η πλειοψηφία των υποθεσεων είναι απο οικογενειακό δικαιο. Με τι θα ζήσουν οι δικηγόροι εάν λυθούν τα οικογενειακά ζητήματα ;
    Επίσης πρέπει να αναφερω πως δεν είμαι συναισθηματικά φορτισμένος.
    Μετά από 5 χρόνια ταλαιπωρίας του παιδιού μου με την μέθοδο της πλύσης εγκεφάλου κατά του πατέρα του,
    όπως το ίδιο μου έχει επανειλημμένως αποκαλύψει, έχω εναποθέσει όλες τις ελπίδες μου στις νόμιμες διαδικασίες και συγκεκριμένα την Εισαγγελία Ανηλίκων όπου επιτέλους μετά από 5 χρόνια δικών μου καταγγελιών, έφτιαξαν τουλάχιστον ένα φάκελο και ξεκίνησαν να το ψάχνουν με κοινωνικούς λειτουργούς… Η ζημιά όμως αγαπητέ μου έχει γίνει ήδη και δυστυχώς το παιδί μας κι εγώ χάσαμε τα καλύτερα χρόνια και δεν πρόκειται ποτε να γίνει η σχέση μας κανονική όσο το απειλούν και το βαζουν τιμωρία στο σκοταδι όλη νυχτα κάθε φορά που λέει πως πέρασε καλά μαζί μου… Αυτά μου λέει πως περνά και πως το απειλούν να μην πει την αλήθεια στους κοινωνικούς λειτουργούς. Άρα δεν είμαι φορτισμένος. Είμαι αηδιασμένος που στο κρατος μας πρέπει να περιμένω πενταετία για να ξεκινήσει έστω κάτι, ενώ έπρεπε την επόμενη μέρα των καταγγελιών μου να έχουν σώσει το παιδί μας. Σας είπα, μόνο τα ονόματα αλλάζουν , οι ιστορίες είναι οι ίδιες με πρωταγωνιστές δυστυχισμένους ανθρώπους…
    Σας ευχαριστώ και ελπίζω να σωθούν τα παιδιά μας.

    Reply
    1. Μάνος

     Τέλος αφού τα λέμε όλα πρέπει να προσθέσω και το εξης : Έχει γεμίσει η καθημερινότητα μας με διαφημίσεις, σήριαλ, παιδικές εκπομπές κλπ όπου ο πατέρας κατασυκοφαντείται και προσβάλλεται χυδαία και βάναυσα … Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ασχολείται με το θέμα αυτο η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν αποσυρθεί διαφημιστικά σποτ μόνο και μόνο επειδή καταγγέλθηκε υπόνοια αδικίας της Γυναίκας … Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Αντρα; Γιατί να εμφανίζεται σε διαφήμιση για παράδειγμα ο πατέρας να μην δίνει χυμό στα παιδιά του ενώ έρχεται σαν σωτήρας τους η μαμά και τους δίνει; Γιατί σε γνωστή παιδική εκπομπή, ο πατέρας δεν μπορεί ούτε κάδρο να κρεμάσει στον τοίχο και μόνο η μαμά τα κάνει όλα τέλεια, με αποτέλεσμα τα παιδιά πάντα να γελάνε με τον μπαμπά τους αποκαλώντας τον χαζό μπαμπά… Δεν μετρούνται τα παραδείγματα. Αυτά που γράφω τα έχω συζητήσει με παιδοψυχολογους και συμφώνησαν σε ολα. Δεν ζητώ κάτι ιδιαίτερο. Απλά να παρέμβει το κράτος μας για να είναι το ίδιο μαμά και μπαμπάς…Υπάρχουν αιτίες και λόγοι για όλα αυτά που τραβάνε τα παιδιά μας. Δεν είναι θέμα κρατικής αμέλεια η ατυχίας. Είναι στοχευμένη κατάσταση εναντίον του πατέρα. Εξ άλλου υπάρχει νόμος που επιβάλει να μην πηγαίνει το παιδί στον πατέρα του αν δεν θέλει. Εάν όμως θέλει να μην βάλει τα παπούτσια του, να μην κάνει εμβόλιο, να μην φορέσει το μπουφάν του, να μην φάει, να μην πάει στο σχολείο κλπ τότε ο λόγος του δεν περνά. Μόνο αν πει δεν θέλω να πάω στον μπαμπά, μόνο τότε περνά ο λόγος του… Αηδία δηλαδή, το ξαναλέω με πολυ μεγάλη μου λυπη.

     Reply
    2. Menios, Menelaos

     Περιγραφεις την πικρη πραγματικοτητα που ζουμε οι πατεραδες

     Τραγικό!!!!

     Reply
 8. Nocturno

  Το κάθε παιδί είναι μία αυτόνομη προσωπικότητα, κανενός υποχείριο και ιδιοκτησία
  Όταν οι γονείς το καταλάβουν αυτό τότε θα μπορέσουν να μεγαλώσον ευτυχισμένους ανθρώπους
  Καλή δύναμη σε όλους και κυρίως στα παιδιά που βιώνουν ακραίες καταστάσεις

  Reply
 9. Α

  Πολύ ωραία και ιδανικά όλα τα παραπάνω για την συν επιμέλεια. Δεν είναι προς τιμή κανενός γονέα να στερεί το παιδί από τον άλλον γονέα συμφωνώ οπως δεν ειναι ωραίο να επιβαρύνεται οικονομικά μόνο ο ενας γονιός. Έχω όμως κάποιες απορίες;
  1. Η διατροφή ορίζεται αντικείμενα δια δυο; Δεν το έχω συναντήσει ποτέ αυτό παρά μόνο όταν ο πατέρας δίνει με την θέληση του τα μισά της διατροφής γιατί αναγνωρίζει πραγματικά τις ανάγκες του παιδιού και δίνει χρήματα για αυτές και δεν λέει «σιγά μη της δώσω λεφτά αυτής» (χρόνια ατάκα). Γνώμη μου είναι πως για τα έξοδα των παιδιών δεν θα έπρεπε να γίνονται καν δικαστήρια διοτι οι Οικονομικές ανάγκες των παιδιών είναι μετρήσιμες και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να είναι στη μέση μοιρασμένες.
  2. Σχετικά με το ότι το παιδί πρέπει να διαμένει ίσες μέρες και στους δυο γονείς, αυτό δεν απαιτεί συνεργασία και των δυο γονέων; Η καθημερινότητα του παιδιού αποτελείτε από πρόγραμμα το οποίο είναι ευρέως γνωστό και αναμφισβήτητο ότι θα πρέπει να τηρείται. Άραγε το παιδί θα έχει το ίδιο πρόγραμμα και στα δυο σπίτια (ύπνο, φαγητό, παιχνίδι, διάβασμα κλπ) ή σε ένα από τα δυο θα ξεφεύγει και δεν θα υπάρχει σταθερότητα; Τις επιπτώσεις θα έχει αυτό στα παιδιά; Επίσης πως θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα του προγράμματος του παιδιού ούτως ώστε να μην αμφισβητεί ο ένας γονιός τον άλλον με αποτέλεσμα να έρχονται σε αντιδικία και μπροστά στα παιδιά; Μήπως αυτό όλο για να περπατήσει απαιτεί συνεργασία; Αν υπάρχει συνεργασία γιατί να φτάσουν κάποιοι στα δικαστήρια; Θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνητικό μεταξύ τους κ να μη σπαταλήσουν τα χρήματα τους στα δικαστήρια. Μήπως τα Ελληνικά δικαστήρια διατηρούν το μεγαλύτερο ποσοστό επιμέλειας στον ένα γονέα λόγο αυτών των ερωτημάτων; Παιδιά που δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία και στην ενηλικίωση, όπως αναφέρουν οι έρευνες μήπως είναι γιατί οι γονείς συνεργαζόντουσαν; Ευχαριστώ.

  Reply
  1. gonisAdmin Post author

   Είναι σημαντικά τα όσα επισημαίνετε :
   1. Δεν υπάρχει διατροφή στην συνεπιμέλεια, υπάρχει συμμετοχή στις πραγματικές, τακτικές και έκτακτες, δαπάνες του παιδιού και των δύο γονέων ανάλογα με τις δυνάμεις τους, δηλαδή κατά ποσοστό ο καθένας. Ενδεικτικά 50 % ο καθένας. Στο όνομα και των δύο θα πληρώνουν π.χ. το σχολείο και ο καθένας θα πληρώνει τα έξοδα για όσο καιρό το παιδί είναι στο σπίτι του ή πάει μαζί του διακοπές. Επίσης ξέρουμε ποιες είναι οι «αντικειμενικές» αξίες διατροφής τέκνων και θα έπρεπε να πηγαίνουν οι γονείς στο δικαστή μόνο αν υπάρχει λόγος για περισσότερα έξοδα όπως π.χ. μαθησιακές δυσκολίες, ορθοδοντικές θεραπείες κα.
   2. Η συμφωνία των γονέων δεν απαιτείται για να λειτουργήσει η συνεπιμέλεια. Η σύγκρουση των γονέων δεν εμποδίζει τη λειτουργία της συνεπιμέλειας, αντίθετα η συνεπιμέλεια κατευνάζει τη σύγκρουση. Προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συνεπιμέλεια είναι να έχει συμφωνηθεί / αποφασιστεί από το δικαστή από πριν ή αν έχει αποφασιστεί από το πως θα μεγαλώσει το παιδί. Εφαρμοζοντας το σχέδιο δεν μπορούν να συγκρουστούν οι γονείς. Η σύγκρουση επίσης θα αποθαρρύνεται αν προβλεφθεί ότι από το δικαστήριο οι γονείς θα παίρνουν 50 – 50 το χρόνο και το παιδί. Για να συζητήσουν πρέπει να μην αποκτά κανείς απόλυτη εξουσία πάνω το παιδί. Και ποτέ να μην συναντηθούν ξανά οι δύο γονείς, σήμερα έχουμε τις γνώσεις και τη τεχνική για το πώς θα μεγαλώσουν το παιδί και οι δύο. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να μεγαλώσει το παιδί, σωστή είναι η σύνθεση του τρόπου και των δύο. Και δυο γονείς επιτηρούν ο ένας τον άλλο και οι δύο μαζί το παιδί.
   3. Τα τραγικά αποτελέσματα για τα «παιδιά των διαζυγίων» που περιγράφουν οι έρευνες δεν οφείλονται στο διαζύγιο αλλά στην αποκλειστική επιμέλεια. Γιατί νεότερες έρευνες σε διάφορα σημεία του πλανήτη απέδειξαν ότι τα παιδιά που ζουν σε εναλλασσόμενη κατοικία κατά ίσο χρόνο εμφανίζουν τους ίδιους σχεδόν δείκτες ευημερίας με τα παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι με τους δύο γονείς. Δηλαδή, τα προβλήματα οφείλονται στην αποκλειστική επιμέλεια. Γι’ αυτό η εναλλασσόμενη κατοικία έχει επκρατήσει σαν μοντέλο σε πολλές χώρες και ηπείρους.

   Reply
 10. Ηλιάδης Ιωάννης

  Εχω πολύ σοβαρό πρόβλημα με την πρώην γυναίκα μου και δεν μπορώ να έχω τα παιδιά μου καθώς τα έχει στρέψει εναντίον μου.
  Έχω πελαγώσει και δεν ξέρω τι να κάνω?
  Σας παρακαλώ πολύ βοηθήστε με, δεν αντέχω άλλο.

  Reply
  1. gonisAdmin Post author

   πρώτο πράγμα να μη σας χάσουν τα παιδιά από τα μάτια τους. Να ξέρουν για τη παρουσία σας. Έστω και από μακριά. Να τηρείτε τις αποφάσεις / συμφωνίες και να καταγράφετε τις παραβιάσεις. Να πολεμήσετε νομικά για τα παιδά σας. Να ζητήσετε υποστήριξη από επιστήμονα ψυχικής υγείας. Πίσω από κάθε αποξένωση υπάρχει ένας διαταραγμένος ψυχικά αποξενωτής γονέας. Δεν “φαίνε και οι δύο” φταίει ένας και μόνο.

   Reply
 11. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΧΩΡΙΣΑ ΠΡΟ 5ΕΤΙΑΣ. ΕΧΩ 4 ΠΑΙΔΙΑ,Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΛΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΗΣ…ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ. ΕΚΤΟΤΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ..ΜΑΜΑ..ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΠΙΚΑΛΟΥΝ “ΑΥΤΗ”. ΜΕ ΕΞΥΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥΣ. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΙΟΣ ΜΑΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ. ΣΥΜΠΑΣΧΩ ΜΕ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ. ΚΥΡΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΜΑΔΕΣ. ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ “ΑΓΚΥΛΩΣΗ” . ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ “ΠΕΡΠΑΤΗΜΕΝΗ” ΟΔΟ, ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΧΟΝ..ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΑ ΗΔΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ; ΟΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ;

  Reply
  1. gonisAdmin Post author

   Δυστυχώς η γονική αποξένωση δεν γνωρίζει φύλο. Το πρόβλημα σε όσα περιγράφετε είναι ο δικαστής που ανέτρεψε μια συμφωνία κοινής επιμέλειας και επενέβη καταστρέφοντας ανθρώπινες σχέσεις. Αν ο δικαστής ήταν αναγκασμένος να δώσει ίσο χρόνο και στους δύο γονείς και ίσα δικαιώματα η “ΑΥΤΗ” θα συνέχιζε να είναι μαμά. Το ίδιο και στις πολλές υποθέσεις που ο αποξενωμένος είναι “ΑΥΤΟΣ”. Διαδόστε το μήνυμα της σωτηρίας των επομένων γενεών : ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΤΕ ΖΟΥΝ ΜΑΖΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

   Reply
 12. Αθανάσιος

  Ένα μικρό βήμα,προς το δίκαιο. Άντε και να το δούμε και σαν νόμος του κράτους μας,πολύ περισσότερο να εφαρμόζεται!!!!

  Reply
 13. Σταυρος

  Εύχομαι να τελειώσει άμεσα όμως όλο αυτό γιατί είμαστε καταδικασμένοι όλοι οι μπαμπάδες…..
  Είμαι σίγουρος ότι αφού ξεκινήσουν οι συζητησεις για το θέμα αυτό στην Βουλή και μετά που θα ψηφιστεί η θα σωθούν πολλά σπίτια γιατί πλέον η μητέρες δεν θα έχουν στο μυαλό τους ότι και μα γίνει θα με πληρώνουν και θα έχω τα παιδιά…
  Το αληθινό συμφέρον των παιδιών είναι να έχουν και τους δυο γονείς κατά την διάρκεια ανατροφής…
  Σας ευχαριστούμε περιμένουμε πως και πως…

  Reply
 14. ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΑΝΟΣ

  Πρέπει να νομοθετηθεί και στη χώρα μας η συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δύο του γονείς για να σταματήσουν να εκδίδονται αντισυνταγματικές και άδικες αποφάσεις από τα δικαστήρια με δήθεν γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟΥ ΓΟΝΕΙΣ.

  Reply
  1. Γιαννης

   Αν ενοχλει η λεξη συνεπιμελεια..να την ονομάσουμε Συνφροντιδα!!!Μάλλον η λέξη ειναι που μας φέρνει σε αντιθεση..Ειμαι της αποψης απο κοινου και εξίσου..και με 30%η το 50% του χρόνου η καθε πλευρα..να παίρνει την συνεπιμελεια!!Το παιδι θελει σταθερότητα απο 2γονεις..οχι απο τον καναπε..η την τηλεοραση..που εχει..Οταν η μητερα εργαζεται 10ωρες την ημερα..και το αφηνει στην νταντα..Δεν ειναι αδικο..να μην το το εχει ο πατέρας??Οταν εχει δουλειά σταθερη με σταθερο ωραριο??Αυτο που θελουν η μανες..που θεωρούνται κατάλληλες..να το μεγαλώνει η νταντά αι οχι ο πατέρας..με τρελαινει!!!!

   Reply
 15. ΜΙΝΑ ΛΑΛΑ

  Συμφωνούμε όλοι στο θεσμό της συνεπιμέλειας και τον υποστηριζουμε εμεις οι νομικοι.

  Reply
 16. Σ Κ

  Ασκώ τη θεραπεία ζεύγους. Πολλά ζευγάρια έρχονται για να αποκτήσουν, μετά το διαζύγιο, τη σχέση εκείνη που θα τους επιτρέψει να είναι συνυπεύθυνοι, συναρμόδιοι και συνεργάτες γονείς. Και την αποκτούν.

  Reply
 17. Δημήτριος Καραμανώλης

  Συμφωνώ πλήρως με τα προαναφερθέντα. Είναι δείγμα οπισθοδρόμησης και κατάφωρης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων,πατεράδων μα κυρίως μικρών ανυπεράσσπιστων παιδιών.Είθε κάποτε η ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει το αυτονόητο και να πάψει ο έλληνας διαζευγμένος πατέρας,να είναι μακρινός συγγενής -επισκέπτης στο παιδί του.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *